◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

„Marele transfer de avere”.
Milenialii se pregătesc să moștenească 90 de trilioane de dolari numai în SUA

Binecuvântați cu norocul de a fi intrat la vârsta adultă la începutul unei ere a valorilor locuințelor și a creșterii susținute a pieței de capital, cei aproximativ 20% dintre americani care fac parte din generația boomer au adunat 80 de trilioane de dolari în avere cumulată – aproape la fel de mult ca toate celerlalte generații combinate. O parte din această bogăție a început să fie transmisă generațiilor mai tinere, marcându-se astfel etapele incipiente ale a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Marele transfer de avere”. Mai precis, în următoarele decenii, economiștii estimează că urmașii boomerilor, majoritatea mileniali născuți între 1981 și 1996, vor moșteni între 70 de trilioane și 90 de trilioane de dolari în imobiliare, acțiuni, numerar și alte active – numai în SUA. Va fi suficient pentru a face din mileniali „cea mai bogată generație din istorie”, potrivit unei analize recente, citate news.yahoo.com.

Nu toată lumea are de câștigat, desigur. Cei mai bogați 10% dintre americani dețin cea mai mare parte din activele țării, astfel încât moștenitorii lor sunt în măsură să preia cea mai mare parte din averea care va fi transmisă; mai rămân totuși zeci de trilioane de dolari care vor fi transferați copiilor din clasa de mijloc și chiar din clasa de jos.

Cantitatea de bogăție care urmează să-și schimbe proprietarii este atât de masivă – de două sau trei ori mai mare decât produsul intern brut anual al Americii – încât experții spun că va avea un impact nu doar asupra economiei, ci și asupra culturii și politicii.

Pe de o parte, unii experți consideră „Marele transfer de avere” drept cea mai bună speranță a milenialilor de a recupera terenul economic pe care l-au pierdut după ce au îndurat două recesiuni, pandemia de coronavirus și recentele creșteri ale costurilor, care au făcut lucruri precum proprietatea de locuințe din ce în ce mai inaccesibile. Odată cu bogăția lor sporită, milenialii – împreună cu unii dintre generația X (născuți între 1965 și 1980) și generația Z (născuți între 1997 și 2012) vor avea puterea de cumpărare de a modela țara pentru a se potrivi gusturilor și viziunii lor asupra lumii. Pe de altă parte, există și voci care atrag atenția asupra faptului că „Marele transfer de avere” va servi doar la consolidarea și mai mult a inegalității și numai copiii celor înstăriți vor beneficia de câștigurile obținute de generațiile mai în vârstă. Mulți din acea tabără pledează pentru taxe de moștenire mai mari. „Unele familii care au o stare foarte bună vor avea bani de lăsat pentru copiii lor; unele nici măcar nu vor avea bani să aibă grijă de membrii lor, de propriile pensie și le-ar putea cere copiilor lor să plătească pentru locuință și îngrijirea sănătății”, susține — Jason Fichtner, economist șef la Centrul de politici bipartizane din SUA. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *