◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

SUA se pregătesc de alegeri cu jurnaliști specializați în detectarea dezinformării

În iulie 2022, editorii de la Washington Post și-au anunțat „noua echipă a Democrației”, formată din jurnaliști din Washington și din întreaga țară „care documentează bătăliile privind regulile de vot și accesul la urne, eforturile de a semăna îndoieli cu privire la alegeri și erodarea încrederii în procesul democratic.”

Membrii echipei „colaborează cu jurnaliștii din redacție pentru a oferi cititorilor noștri povești incisive și revelatoare despre oamenii și forțele care lucrează pentru erodarea acestei încrederi, precum și despre cei care luptă pentru restabilirea ei”.

Și National Public Radio și-a lansat „echipa de raportare a dezinformarii”,  remarcând că „răspândirea virală a dezinformării a apărut ca una dintre marile provocări civice ale timpului nostru”.

 

Proiecte la nivel de presă locală

La nivel local, Cap Times și organizația non-profit Wisconsin Watch angajează reporteri specializați în detectarea dezinformării cu o finanțare dintr-un grant de cinci milioane de dolari de la National Science Foundation, acordat unei echipe de cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison (UW), care dezvoltă un instrument, Course Correct, pentru a detecta dezinformarea pe internet. Un reporter de la Snopes, site de verificare a faptelor, va fi, de asemenea, parte a proiectului, spune Mike Wagner, profesor la școala de jurnalism UW și investigator principal în cadrul proiectului, care va implica o redacție locală, un punct de vânzare la nivel de stat și o publicație națională.

Potricvit isthmus.com, jurnaliștii vor fi instruiți cu privire la modul de utilizare a instrumentului.

Katy Culver, directorul Centrului pentru Etica Jurnalismului de la UW-Madison, spune că estea adeptă a reportajelor specializate care se concentrează pe starea și sănătatea democrației: „Nu putem spune că jurnalismul este esențial pentru democrație și apoi să nu avem jurnalism care se concentrează pe democrație. În cele din urmă, cea mai mare responsabilitate a jurnalismului este față de cetățeni și să îi ajute să ia decizii în viața lor”.

Deși subiectele de raportare nu sunt noi, aceste beat-uri și echipe dedicate reflectă „o schimbare importantă în modul în care redacțiile își analizează răspunsurile la dezinformare. Suntem într-o lume în care jurnalismul este în competiție cu multe alte lucruri, de la videoclipuri cu pisici până la interferența guvernului străin”, spune Culver. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *