◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

ONU. Cele șapte priorități ale anului 2023

Pe 6 februarie 2023, António Guterres, secretarul general al ONU, a prezentat în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, cu fermitate și urgență, cele șapte priorități pentru anul 2023 (Vezi site-ul «Il faut agir avant qu’il ne soit trop tard», plaide le chef de l’ONU en présentant ses priorités pour 2023 | ONU Info (un.org), postat pe 6 februarie 2023): 1. dreptul la pace; 2. drepturile sociale și economice; 3. dreptul la un mediu curat, sănătos și durabil; 4. respectul pentru diversitatea și universalitatea drepturilor culturale; 5. dreptul la egalitate deplină de gen; 6. drepturi civile și politice; 7. drepturile generațiilor viitoare.

Nu fără gravitate, Secretarul General al Națiunilor Unite nu a ezitat să descrie starea lumii și a comunității internaționale, să evoce ceasul apocalipsei, un ceas simbolic creat în urmă cu 76 de ani de oamenii de știință în domeniul științei atomului, printre care și Albert Einstein; se crede că acest ceas măsoară apropierea Umanității de ora care va reprezenta autodistrugerea civilizației umane: „În 2023, acești experți au studiat starea lumii – invazia rusă a Ucrainei, catastrofa climatică și amenințările nucleare în creștere, subminarea normelor și instituțiilor globale. Și au ajuns la o concluzie. Chiar și în apogeul Războiului Rece, nu am fost niciodată atât de aproape de cea mai întunecată oră a Umanității”, a spus Guterres reprezentanților statelor membre ONU.

Confruntat cu această confluență de provocări fără precedent din viața noastră, care reunesc războaie, criză climatică, inegalități record între țări și cetățeni și diviziuni geopolitice, el a susținut o schimbare a cursului, care contrastează cu viziunea pe termen scurt a factorilor de decizie politică și a liderilor. „Nu trebuie să ne agățăm de putere, de următorul ciclu economic sau chiar de prețul acțiunilor din ziua următoare: viitorul este întotdeauna problema altcuiva”, s-a plâns el. Această gândire iresponsabilă, imorală și contraproductivă pe termen scurt face ca problemele momentului să fie „mai insolubile, mai conflictuale și mai periculoase”.

Mesajul său amintește de obligația de a acționa – într-un mod profund și sistemic, de a „înceta mânuiala” și de a opta pentru transformare, în ritmul schimbărilor rapide de tehnologie și ale climei.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *