◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Conservarea apei

Apa este un factor determinant, foarte important, care a modelat viața și civilizația umană de-a lungul istoriei omenirii. Oamenii au migrat din regiunile în care nu  a existat  sau nu a fost  suficientă apă spre alte regiuni, iar oamenii și viețuitoarele care nu și-au putut părăsi habitatele și-au pierdut viața.

Seceta este cel mai important factor care declanșează migrația triburilor și care are un mare impact asupra dezvoltării societăților. În cazurile în care nu sunt suficiente precipitații sau apa existentă nu poate fi conservată în zonele în care este nevoie, nici oamenii nu ar putea găsi suficientă apă potabilă și nici nu ar putea satisface nevoile de apă ale animalelor și plantelor. Acest factor distructiv stă la baza migrației marilor triburi din Asia Centrală către Anatolia și Europa.

De fapt, apa are un ciclu simplu. Evaporarea are loc de pe fiecare suprafață unde există apă, în special din mări, iar apa se amestecă cu aerul. Vaporii de apă care se transformă în nori sunt transportați de vânturi, în special pe părțile terestre, și cad în acele zone sub formă de ploaie sau zăpadă.

În ultimii 20 de ani, nu am fost interesați avertismentele oamenilor de știință, care prevesteau o creștere a temperaturii globale în lume – ghețarii se vor topi, vor fi incendii mari de pădure și că unele zone se vor deșertifica. Cu timpul, aceste avertismente au devenit banale și au început să pară nesemnificative. Până când incendiile forestiere și seceta trăite în ultimii ani au afectat direct societățile, aceste avertismente nu au fost luate în considerare.

Pandemia, care a afectat întreaga lume la începutul anului 2020, a atras atenția oamenilor asupra alimentelor. Oamenii au simțit și și-au amintit mai îndeaproape importanța producției agricole. Cu toate acestea, lipsa apei suficiente pentru irigații în zonele agricole este un stimul important în urma epidemiei de Corona.

 

Modelul  românesc

România este o țară importantă, producătoare de cereale atât în Europa, cât și în lume. Produce în medie 18 milioane de tone de porumb, 10 milioane de tone de grâu și 3 milioane de tone de floarea-soarelui pe an. Cu toate acestea, din cauza secetei trăite în 2022, care a fost resimțită în toată Europa, producția a scăzut cu 30%. Debitul Dunării a scăzut semnificativ, iar unele pâraie mai mici au secat. Problema este clar evidentă. Soluția este și ea clară. Soluția este să ai mai întâi suficientă apă și să poți transporta această apă plantelor, folosind sisteme de apă de irigare. Acest articol se va concentra mai mult pe recoltarea și conservarea apei.

 

Modelul  SUA

Din când în când, călătoresc atât în România, cât și în străinătate, din diferite motive. Aș dori să împărtășesc proiectul despre menținerea apelor de ploaie și zăpadă pe loc, pe care l-am găsit în ultima mea călătorie în America. Apele pluviale care cad în alte zone decât așezările se varsă deja în râuri sau se infiltrează sub pământ. Este ușor să readuci aceste ape în natură. Dar ce se întâmplă cu precipitațiile care cad pe zonele rezidențiale, pe acoperișurile clădirilor, pe drumurile de asfalt și beton? În practica generală, apa este îndepărtată prin utilizarea sistemului de canalizare prin grătare. Baza proiectului este menținerea apei care cade pe pământ după ploaie sau ninsori în locuri potrivite din acea regiune.

În proiectul în cauză a fost examinată structura geologică a așezărilor și s-au determinat regiunile în care precipitațiile ar putea curge natural. În aceste regiuni, s-au creat mici iazuri prin luarea în considerare a cantităților anuale de precipitații, iar toate apele pluviale sunt transportate către aceste iazuri prin stabilirea unui sistem de lacune. Planificarea capacității iazurilor este planificată în mod natural în funcție de cantitatea maximă posibilă de precipitații. Împrejurimile iazului au fost în primul rând înierbate, au fost create locuri de joacă pentru copii, împădurite în funcție de dimensiunea zonei și transformate în parcuri. În unele, facilitățile sociale au fost construite pentru a satisface nevoile oamenilor, cum ar fi locații pentru diferite activități sociale.

În iazuri pot crește pești, iar în unele iazuri se pot face partide de pescuit  în special pentru copii. Din cauza lipsei de lichid din apa din iazuri, conținutul de oxigen scade în timp și crește creșterea algelor. Pentru a preveni acest lucru, în mijlocul iazurilor au fost amplasate fântâni arteziene. Mai ales în lunile de vară se creează imagini foarte frumoase prin stropirea apei din lac cu fântâni.

Prin păstrarea apei în iazuri, apa subterană este susținută în mod constant. Solul a fost protejat. Odată cu evaporarea care are loc la suprafața lacului în sezonul cald, în mediu apare o atmosferă parțial răcoroasă și relaxantă. S-a redus la minimum posibilitatea unor inundații care pot apărea din cauza precipitațiilor abundente într-un timp scurt.

Expresia „apa este viață” este o propoziție foarte adevărată. Unde este apă, există viață. În regiunile în care este implementat acest proiect, este posibil să vedem multe tipuri diferite de păsări și insecte, precum și animale precum iepuri, veverițe și vulpi, pe care le definim ca fiind animale sălbatice. Proiectul aduce o contribuție semnificativă la menținerea echilibrului ecologic.

 

Aplicabil în România

În multe orașe din țara noastră se construiesc clădiri noi. Se prevede că România va adera în Schengen. După aceea, industria construcțiilor va crește și mai mult. În acest fel, noi zone de construcție pot fi planificate ca în sistemul american. Vor fi, de asemenea, rezolvate atât protecția naturii, cât și menținerea apelor pluviale în loc, cât și problema deja necesară de spații verzi. Proiectul nu va implica niciun alt cost suplimentar.

Este, de asemenea, un proiect foarte potrivit pentru așezări mici, precum satele. O zonă adecvată a iazului poate fi determinată în sate și apa poate fi transportată la iaz prin  sistemul de canalizare. Apele de precipitații care cad pe acoperișurile clădirilor pot fi colectate și cu jgheaburi conectate la canalizare. Odată cu implementarea proiectului, vor fi create parcuri în fiecare sat și vor fi create zone verzi unde oamenii pot petrece timp de calitate.

Drept urmare, este o oportunitate importantă de a evalua și utiliza imediat informațiile existente și aplicațiile de proiect ale eșantionului în diferite țări, determinând în același timp strategiile legate de conservarea precipitațiilor din regiune și de a reduce efectele negative asupra cărora avertizează oamenii de știință, care afirmă că temperaturile vor crește, pas cu pas, în toată lumea.

 

prof.univ. dr. Huseyin Padem, Turcia /UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *