◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Brexit încă „evoluează”. Britanicii care locuiesc în UE intenționează să rămână unde sunt

Majoritatea britanicilor care locuiesc în UE, în special în Norvegia, Islanda sau Elveția și sunt protejați în temeiul acordului Brexit se simt europeni și intenționează să rămână permanent în Europa, relevă un nou sondaj realizat de Tanja Bueltmann, istoric al migrației la Universitatea Strathclyde, din Glasgow, în perioada octombrie-noiembrie 2022.

Peste trei sferturi (76,6%) dintre respondenți au declarat că intenționează să locuiască permanent în UE sau în alte țări din Spațiul Economic European și Elveția. De fapt, 65,7% au spus că Brexit a crescut probabilitatea acestei alegeri.

Pentru unii, decizia este legată de dificultatea de a aduce membri ai familiei non-britanici în Regatul Unit sub reguli noi, mai stricte, de imigrare.

Bueltmann a remarcat că pierderea drepturilor de liberă circulație în UE ar putea fi, de asemenea, un factor în decizia multora de a rămâne acolo unde sunt. Dintre cei care au decis să rămână, 38,2% fie solicită, fie plănuiesc să solicite cetățenie.

O concluzie cheie a cercetării, suaține Bueltmann, este că majoritatea cetățenilor britanici nu se simt reprezentați politic. O altă problemă este că mai puțin de jumătate (47,5 %) au încredere în guvernul țării lor de reședință, în timp ce o proporție mai mare (62%) are încredere în Uniunea Europeană.

Sondajul a evidențiat faptul că 82,6% dintre respondenți au spus că se consideră europeni, o proporție mai mare decât cei care se identifică britanici (68,9%).

Profesorul Bueltmann a spus că sondajul „demonstrează că impactul Brexit continuă să evolueze”.

Numărul cetățenilor britanici care s-au mutat în Danemarca în 2021 a fost cu 552 mai mic decât anul precedent și cu 855 mai decât patru ani mai devreme, în 2017, potrivit  thelocal.com. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *