◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Jurnalistul Tase Dănăilă, seară de poveste la Casa de Cultură din Tecuci

Așa cum a anunțat, încă de la început, moderatorul evenimentului, Dan Vâță, ziua lansării volumului „Aspirații transparente”, al scriitorului Tase Dănăilă, a coincis cu data acordării Premiului Nobel pentru Literatură lui Jon Fosse, autor și dramaturg norvegian („pentru piesele și proza sa inovatoare care dau glas inefabilului”), precum și cu ziua mondială a educației, dar și cu „joia cenaclistă hogașiană” a scriitorilor tecuceni, ceea ce a făcut din sala arhiplină de iubitori de literatură, o seară de poveste!

Scriitorul Dan Vîţă a lansat invitația la „o întâlnire fertilă și fluidă”, la o dihotomie a criticii literare, constând în „critică academică” și „critică de întâmpinare”! Și-a fost o reală încântare!

Editorul, informaticianul, matematicianul, scriitorul (membru USR), criticul literar Petre Rău a precizat că volumul lui Tase Dănăilă (care cuprinde cronici de poezie, cronici de proză și gânduri „în memoriam”) este scris „cu patos, curaj, apăsat, încrâncenat, cu responsabitate” și dezvăluie un scriitor de „o sensibilitate cronică”, care a reușit să pună în evidență talentul autorilor (circa 40) despre ale căror opere (aproximativ 60) a scris, scoțând din conținutul cărților tot ceea ce este valoros, cartea având și substrat/aspect critic.

Criticul literar, scriitorul membru USR, UZPR, Adi Secară a vorbit despre arta de a fi a lui Tase Dănăilă. Scriitorul care „aduce cu el liniștea, lumina și adevărul”, pe care-l definește drept un „om al culturii autentice, un om adevărat cu, pentru și prin ceilalți! Cronicile sale sunt veritabile „exerciții de admirație”. Citind operele cu inima, asemeni unui „apostol suis generis”, critica sa devine echivalentul „smereniei”.

Scriitorul Vasile Ghica a dovedit că îl cunoaște demult pe Tase Dănăilă, afirmând despre acesta că este „produsul, de peste 50 de ani, al Cenaclului Calistrat Hogaș din Tecuci, știindu-l pe autor de la primele „încercări” (debutând în ziaristică cu știri, articole, evidențiind-se și prin faptul că întocmea lucrări de licență pentru profesori, educatori etc), care a ajuns să fie unul dintre cei mai importanți jurnalișți, realizând la nivel înalt interviuri (că subspecie a jurnalismului, pe care o tratează cu mult profesionalism și pasiune). A mai precizat, printre altele că volumul prezentat reliefează o „critică de întâmpinare, făcută cu seriozitate, cu foarte mult suflet”, „transformând actul criticii într-o opera de artă”, precum Eugen Simion. A continuat spunând că Tase Dănăilă “are o scriitură frumoasă, mângâietoare, are capacitatea de transformă proverbele în aforisme moderne”.

Problema pe care și-o pune Vasile Ghica, pe bună dreptate, este legată de întrebări retorice precum: „Cine, când, unde ne citește? Cum va arata poporul român din punct de vedere spiritual peste 20, 30 ani? Și vine și c-o propunere: „Să se recurgă la lecturile publice” (dând exemplu Slovenia și alte asemenea țări).

Inginerul constructor Dimitrescu Alexandru, referindu-se la volumul lansat, afirmă că acesta „oferă posibilitatea de a alege mai simplu, creează un contact cu scriitorii, învățându-ne să citim”. Mai precizează, făcând referire la un proverb chinez, că: „Profesorul e cel care deschide ușa. E treaba elevului să intre”.

Reprezentantul USR, Filiala Iași, scriitorul Constantin Oanca a ținut să precizeze că Tase Dănăilă „s-a născut prieten”, care abundă de „dragoste și visare”. A citit cartea și a constatat că autorii recenzați sunt prefațați cu un motto reprezentativ din chiar cărțile recenzate, ceea ce da valoare acestora. În final a precizat că numai „mutându-te în cuvinte cu toată ființa ta” (precum Tase Dănăilă în volumul lansat), poți să înțelegi o operă, altfel, aceasta e sortită eșecului.

A întărit, de asemenea, ideea că Tase Dănăilă este un om al iubirii, colegialității, genorizității și venerabilul profesor Virgil Pavel, care a urat bun venit invitaților în acest ținut „care mustește de istorie”. A mai subliniat faptul că, în biblioteca sa, Tase Dănăilă nu are doar niște cărți, în ea se află chiar oamenii, cu trăirile și simțămintele lor, cu prietenia lor, prietenie care „este singura bogăție pe care n-o pot impozita fiscaliștii”. (Imaginați-va, cum m-am simțit eu, care sunt și fiscalist?!”).

Luând cuvântul, făcând trimitere către un eseu în care Caragiale este lăudat de către Titu Maiorescu („Maestre, nu ți se pare că m-ai lăudat, că mie nu mi se pare”), Tase Dănăilă a afirmat că primește și laudele și criticile cu prudență și respect, că acestea îi creează obligații extraordinare pentru a se menține la dimensiunea cuvintelor spuse, pentru a nu dezamăgi.

Și-a motivat pozitivitatea cronicilor scrise prin aceea că dorește, asemeni lui Goethe „să nu lase să treacă o zi, fără să vadă sau să audă ceva frumos”, pentru că, scriitorul „se află sub lumina cuvantelor, care pot fi, fie balsam, fie ucigătoare”. A continuat, spunând: „Am privit în  mine și nu am arătat cu degetul și mulți am aruncat din mine. Prietenia nu înseamnă sufocare. Condamn sofismul, canibalismul, într-o lume atât de încrâncenată. Când am citit cărțile pe care le-am recenzat am simțit inima, i-am pipăit inima autorului și am extras frumosul”.

A încheiat recitand poezia „Decalogul” și spunând că este „câte puțîn din tot ceea ce a întâlnit”, fiind aplaudat îndelung, cu prietenie și respect, de către invitați.

Printre cei care au asistat până la sfârșit la lansarea de carte s-a numărat și primarul localitățîi Tecuci, Tase Dănilă mulțumindu-i în mod expres, pentru participare și pentru apropierea sa de fenomenul cultural al urbei din care face parte și care a adunat scriitori, profesori, editori din multe alte localități.

Nicoleta Enache, care a realizat grafica cărții „Aspirații transparente”, a precizat că a fost o încântare să lucreze cu scriitorul Tase Dănăilă și a mulțumit doamnei Geta Dănăilă pentru modul exemplar în care îi este alături soțului său.

Profesorul pensionar Moraru Gheorghe și-a arătat disponibilitatea de a dona din pensia sa o parte, pentru a se achiziționa cărți pentru copiii care nu-și pot permite să cumpere cărți, să contribuie la stimularea cititului în rândul doritorilor.

Scriitorul, cantautorul Marin Oanea a oferit „ofrandă muzicală” publicului și autorului sărbătorit.

  

Mioara BACIU/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *