◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Majoritatea oamenilor consideră știrile tipărite cele mai credibile

Centrul Pew Research a raportat că aproximativ 86% dintre adulții din SUA primesc știrile pe un computer, smartphone sau tabletă, în timp ce doar 32% dintre adulții din SUA apelează la publicații tipărite.

Există o dezbatere la întrebarea dacă jurnalismul tipărit este pe cale de dispariție, darfaptul că presa scrisă a devenit mai puțin populară nu înseamnă că a dispărut.

Potrivit statisticilor, ziarele se închid într-un ritm mediu de peste două pe săptămână: „Din 2005, țara a pierdut mai mult de o pătrime din ziarele sale (2.500) și este pe cale să piardă o treime până în 2025”.

Pe de altă parte, era digitală a pus în fața consumatorilor de știri și a opiniei publice în general o cantitate uriașă de dezinformare. A devenit ușor pentru oricine să-și ia dispozitivul și să scrie sau să spună ce vrea, etichetând conținutul drept „știri de ultimă oră”. Aceste modele de social media au făcut ca dezinformarea să circule rapid. Paradoxal, tocmai această dezvoltare a făcut ca jurnalismul tipărit să rămână credibil și demn de încredere în ochii unei mari părți a publicului. Exemplele există – The New York Times sau The Wall Street Journal sunt doar două. Potrivit unui studiu realizat de Kantar, 72% dintre persoanele chestionate cred că publicațiile tipărite sunt cea mai de încredere sursă de știri, urmate de alte media tradiționale, cum ar fi posturile de știri tv și radio. În Raportul privind dezinformarea IPR, 62% dintre respondenții la sondaj au raportat că ziarele locale s-au descurcat bine în ceea ce privește percepția de încredere și capacitatea de a oferi știri și informații precise. „Dacă am continuat să ne bazăm pe aceste publicații, care au rămas în circulație, atât în format tipărit, cât și online, de ce să spunem că presa scrisă a murit? Știrile tipărite sunt considerate mai credibile și mai demne de încredere de către majoritatea oamenilor. Dacă jurnalismul tipărit este considerat cea mai de încredere sursă de știri pentru atât de mulți oameni, atunci de ce ar trebui să renunțăm?”, punctează Luna Infante, pentru paisano-online.com. (Roxana Istudor)

Foto: Bank Phrom/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *