◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

Jurnaliştii din Kashmir, „trataţi ca nişte criminali” de către autorități

Jurnalistul Fahad Shah a fost arestat și acuzat de „propagarea terorii” conform legilor antiteroriste în 2022. Cu o lună înainte, jurnalistul independent Sajad Gul a fost arestat, la scurt timp după ce a postat un videoclip pe rețelele de socializare cu localnici care strigă sloganuri anti-India. Sajad a fost acuzat de conspirație criminală. Ambii au fost arestați sub acuzații noi de fiecare dată când li s-a acordat cauțiune. Cea mai recentă arestare este cea a jurnalistului Irfan Meraj, acuzat că are legături cu finanțarea terorismului. Mulți alți profesioniști din presă au cazuri înregistrate împotriva lor. Acesta este situația libertății presei din Kashmir.

BBC a cerut în repetate rânduri administrației regionale și poliției să răspundă acuzațiilor împotriva lor. La reuniunea G20, de la Srinagar, a fost întrebat Manoj Sinha, administratorul regiunii, despre acuzațiile de represiune la adresa mass-media. El a spus că presa „se bucură de libertate absolută”: „Jurnaliştii au fost reţinuţi şi arestaţi pentru acuzaţii de terorism şi pentru încercări de a perturba armonia socială, nu pentru jurnalism sau pentru scris articole”.

Dar dovezile contrazic afirmații de acest tip, relatează BBC. „Este foarte obișnuit ca un jurnalist să fie chemat de poliție aici. Și sunt zeci de cazuri în care reporterii au fost reținuți din cauza știrilor lor. Am început să primesc apeluri de la poliție despre o poveste pe care am făcut-o. Au tot întrebat de ce am făcut-o. Apoi am fost interogat personal. Mi-au spus că știu totul despre mine și despre familia mea, ceea ce era foarte înfricoșător. M-am tot gândit la dacă voi fi arestat sau rănit fizic”, spune un reporter care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Trăim cu teamă că orice poveste ar putea fi ultima noastră relatare. Riscăm închisoarea. Jurnalismul este mort și îngropat în Kashmir „, a spus un alt jurnalist.

Alți jurnaliști au declarat că au fost întrebați despre ce proprietăți dețin, ce conturi bancare au, care sunt convingerile lor religioase și politice. „Jurnaliştii din Kashmir sunt trataţi ca nişte criminali. Suntem etichetaţi drept antinaţionali, simpatizanţi ai terorii şi reporteri pro-Pakistan”, a spus un alt jurnalist.

Întreaga regiune Kashmir este disputată de India și Pakistan, iar ambele țări, precum și China controlează părți din ea. Au existat, de asemenea, acuzații de încălcare a drepturilor omului de către forțele de securitate indiene din Kashmir. Jurnaliștii spun că guvernul indian încearcă să închidă reportajele legate de mișcările separatiste și grupurile militante, dar și orice acoperire critică la adresa forțelor de securitate sau a administrației, chiar și în problemele civice de zi cu zi. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *