◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.05.2024

Gânduri la apariția revistei „Mărturii Maramureșene”, an V, nr. 14-15/2023

Revista de cultură, tradiție și atitudine civică, „Mărturii maramureșene”adună încă o dată scriitori din nordul țării, și nu numai, în a-și exprima opiniile-n ceas de taină. Revista apare trimestrial având ca redactor șef pe Radu Botiș – scriitor și publicist remarcabil din zona codrului.

Coperta acestui număr este realizată de tânăra absolventă de liceu, fiică a poetei Georgiana Maria Botiș, care ne ilustrează pe prima copertă Muzeul memorial „Vasile Lucaciu”, iar pe ultima semnatarii memorandumului din care nu lipsește „Leul de la Șișești”- dr. Vasile Lucaciu, alături de alți maramureșeni: Dr. Teodor Mihail, Dr. Aurel Suciu, Iuliu Coroianu, George Pop de Băsești etc, adăugând astfel încă un remember pentru lupta înaintașilor noștri transilvăneni pentru dreptate, libertate și egalitate între națiuni.

„Măsurând clipa” este un volum de poezii scris în tandem de două autoare talentate: Mihaela CD și Aurelia Oancă, volum despre care ne spune Radu Botiș, în materialul consacrat acestor poezii că „… lecturând cartea, cu siguranță vom descoperi imagini poetice deosebite, cu bună mireasmă în care teme existențiale capătă nuanțe pline de armonie, răsfățul anilor care au trecut, bucuria vieții, încrederea că și mâine vom regăsi zâmbetul pentru întâmpinarea noii zile, dar și curajul de a accepta că amintirile sunt tot ale noastre.” (Măsurând clipa; La ceasuri de taină).

Valentina Becart realizează un portret al mamei sale alături de liliacul înflorit ce a fost plantat mai demult de cea care i-a fost mamă și care-și doarme somnul de veci în cimitirul satului, iar despre liliac aflăm că „supranumit floarea memoriei”, oamenii spun că mirosul său trezește amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altul.” (A înflorit liliacul)

Despre octogenarul scriitor Toma Rocneanu semnează un interviu ziaristul Gelu Dragoș, în care realizează portretul moral a ceea ce este Tom Rocneanu ca profesor, familist, scriitor și mare patriot. Aflăm astfel că profesorul nu făcea diferența între elevii de la școală și copiii lui, a crescut împreună cu doamna lui patru copii care s-au căsătorit deja, iar „munca, credința și postul” i-au fost coordonate în viață. Dascăl la Grup Școlar Minier, Baia Mare, epigramist de valoare națională,colaborator la revista ,,Spinul” și autor a multor volume de cărți printre care se remarcă „Minerii Ardealului”, un om care iubește plaiurile natale și în special orașul Baia Mare din tot sufletul. (Octgenarul scriitor Toma Rocneanu iubește Baia Mare cu aceeași pasiune ca-n tinerețe…).

O curiozitate pentru cititorii revistei este articolul publicat de băimăreanul Walter Ubelhart (cel ce-a scris și romanul „Din umbra lui Shachespeare”) cu titlui ,,Cu șaitrocul din Băiuț la goana după aur”din vestul sălbatic american în care afirmă că „Aurul a fascinat omenirea din cele mai vechi timpuri”. Există chiar și o frumoasă legendă despre venirea omului pe pământ de pe steaua Sirius. După săvârșirea păcatului primordial, aura omului ar fi fost împrăștiată ca pedeapsă pe pământ în mii de particule. De atunci omul încearcă să strângă cât mai mult aur, încercând să își refacă aura, să se poată întoarce acasă. Se povestește istoria tânărului ceh Frantisek Posepny care vine la Băiuț ca inginer geolog stagiar și se ocupă de spălarea aurului aluvionar cu un recipient numit în limbajul mineresc„șaitroc” pe care-l perfecționează. Același geolog descoperă Peștera cu Oase de la Poiana Botizii, cu fosile de urs preistoric și panteră de peșteră (despre care scrie într-o lucrare de specialitate din Viena), Eseul despre „Înființarea celebrului ordin al Dragonului” ne amintește de Vlad Țepeș și de tatăl lui- Vlad Dracul care și-a luat probabil numele de la traducerea din germană a cuvântului „dragon” și anume „drache”. Tema istorică a existenței lui Vlad Țepeș a fost dezvoltată, narată și încadrată în epocă mai târziu de Igor Bergler în romanul Biblia pierdută.

Dintre poeziile lecturate amintim pe Lucia Steffens cu Drumul vieții: „În viață am trecut prin multe,/ Și am avut ca toți nevoi,/ Am șters și lacrimi de pe față,/ Și m-au bătut și vânt și ploi./ Și-am îmbrăcat ca toți o mască,/ Mințindu-mă că totu-i bine!/ Cuvântul meu azi mă demască,/ Am ținut lacrima în mine.”

De Aurelia Oancă amintim poezia Ce este clipa: „Ai măsurat în viața ta o clipă?/ Vei spune. Nu. E o clipă și atât! E adevărat, dar are o aripă/ Ce poate să cuprindă-ntreg pământ.. / … Dintr-un fuior de vreme ea coboară/ Și se întoarce-n drum iar la fuior,/ O clipă este gândul care zboară/ O clpă este-al inimii fior!”.

Un loc aparte îl are însemnarea literară scrisă de prolificul poet Vasile Bele despre Târgul de carte românească-2023, ediția a II-a, Getafe, Madrid, în urma căruia s-a publicat o antologie de către Casa Română de Cultură, coord. Juan Jose Garcia, cu un Cuvânt de întâmpinare a maramureșanului Vasile Muste, iar revista Spania literară, editată de această dată în parteneriat cu UZPR, Filiala Maramureș. Această apariție editorială  este legată de Festivalul Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, ediția a III-a, de la Getafe, Madrid, unde sunt prezenți cu scrierile lor Doina Guriță, Radu Botiș,Gela Enea, Marieta Coman, Adrian George Itoafă, Livia Ciupercă etc.

Revista mai cuprinde:

– critică literară: Nicoleta Milea, Gelu Dragoș, Galina Martea. Radu Botiș, Olimpia Mureșan;

– eseu: Cleopatra Lorințiu, Alex-Ionuț Pop, Livia Ciupercă, Radu Botiș, Vasile Bele, Valentina Becart, Ilie Bucur/ Olimpia Mureșan, Walter Ubelhart;

-însemnări literare: Zenovia Zamfir, Mariana Moga, Ana Cristina Popescu, Mihaela CD, Eugenia Vasile, col/retr. Ioan Ceterchi; Vasile Bele;

– istorie: Ștefan Vișovan, Gelu Dragoș, Vasile Bele, Radu Botiș, Laura Zaharia;

– traduceri:Elisabeta Boțan;

– poezie: Juan Vergara Garcia, Manuela Temporelli, Lucia Steffens, Aurelia Oancă, Ștefan Aurel Drăgan, Ioan Grigoraș, Cornel Lar, Gabriela Costescu, Flaviu Mihali, Nicoleta Surdei, Simion Felix Marțian, Mihai Epli etc.

 

prof. Olimpia Mureșan/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *