◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.05.2024

Filiala UZPR Olt, „Pan M. Vizirescu”, invitată la două evenimente culturale

Ambele evenimente s-au desfășurat în ziua de 8 august 2023. Începând cu ora 11,00, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina, dna. prof. filolog Georgeta Giurea, scriitor și publicist, a lansat frumoasa carte de poezii „Broderii lirice”, prin Editura Liric Graph.

Pe lângă mulți scriitori și prieteni ai cărții, au fost invitați și membri din UZPR Olt, „Pan M. Vizirescu”: președintele Filialei, Vivi-Viorel Pintea, Corneliu Colpacci, Margareta-Mariana Saimac, Valerica Predescu, Ana Vasile, Maricela-Paraschiva Buicescu, Grigore Călin și Paulian Buicescu (care a fost și moderator).

Pr. prof. Ștefan Bujgoi a fost invitat de către moderator să rostească o binecuvântare pentru bunul mers al lucrărilor, ceea ce s-a și întâmplat. A fost invitată la microfon autoarea, poeta Georgeta Giurea, care ne-a destăinuit, din adâncul inimii, resorturile estetico-sentimentale care au îndemnat-o să scrie asemenea frumoase versuri.

A vorbit apoi dna. prof. filolog Margareta Chirițoiu, din perspectiva criticului literar, cu frumoase aprecieri la adresa variatelor teme abordate.

În continuare, dna. bibliotecar Raluca Grosu a recitat din „poeziile zilei” și ne-a prezentat un recital al solistei de muzică ușoară Doina Limbășanu, pe versuri din cartea Georgetei Giurea.

A urmat la microfon și a prezentat o recenzie argumentată dna. poetă Ioana-Mihaela Luță.

A vorbit președintele nostrum, dl. Vivi-Viorel Pintea, atât ca director general al C.J.C.A-Olt, cât și ca președinte al Filialei UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu”; a preciat impactul și calitatea evenimentului. De menționat și „mâna de ajutor” pe care a dat-o prin asigurarea asistenței tehnice (tehnician de sunet, Cristi Gughia & cameraman, Marius Pisică).

În continuare, a vorbit colegul nostru Corneliu Colpacci, ca poet și ca președinte al LSR-Olt, „Damian Stănoiu”.

A urmat un intermezzo comic susținut de prof. actor și jurnalist Valerica Predescu.

A continuat la microfon dra. Simona Cataragă, economist-administrator al Casei de Cultură a Sindicatelor Olt din Slatina, care, pătrunsă de emoții, a avut frumoase aprecieri refertoare la eveniment.

A urmat Margareta-Mariana Saimac, cu o amplă recenzie, apoi viitorul scriitor Alexandru-Mirel Cheroiu, elev în clasa a lX-a „la arte”; a urmat poetul de poezie creștină Dumitru Barbărasă.

A fost invitat la microfon colegul jurnalist, scriitorul Gheorghe Stan, dr. în filosofie, apoi colegul Grigore Călin, care a recitat din cartea tocmai lansată. A urmat, ca de obicei, muza și soția sa, dna. Elena Călin.

Moderatorul a propus un intermezzo muzical, invitându-l la microfon pe dl. dr. vet. Marian Martin, cantautor și conducător muzical al formației MELIS.

A urmat dna. Anca-Oana Glasu, bibliotecar-filolog și translator NATO în relațiile cu Albania și Kosovo, cu o recenzie asupra cărții lasate.

A vorbit și dl. Andrei Toader, jurnalist-practicant la ziarul „Maxim Puls”.

În continuare, a fost invitată la microfon fiica autoarei, dra. prof. de limbă engleză Maria-Magdalena Giurea, poetă și în engleză. Dânsa a felicitat-o pe mama-autoare și i-a mulțumit pentru talentul transmis genetic, dar și modelat mereu.

A vorbit laudativ și filologul-gazetar Geo Pițulescu.

A fost invitat la microfon („forțat-elegant”) poetul-publicist Ion Anuța, membru co-fondator al revistei filialei noaste „Popas Jurnalistic și Literar-artistic”. Dânsul a apreciat atât conținutul, cât și calitatea cărții.

În încheiere, invitații-participanți au oferit flori autoarei Georgeta Giurea și au intonate, acompaniați de formația MELIS, hitul „Mulți ani trăiască”!

Începând de la ora 18,00, am participat, în parcul comunal Coteana, la cel de-al doilea eveniment al zilei: Ziua comunei Coteana din județul Olt (585 de ani de la atestarea documentară a localității). 

A participat, pe lângă primarul comunei, Ionuț Dima, președintele nostrum, Vivi-Viorel Pintea, colegii noștri George Smarandache în calitate de dramaturg și Ion-Valeru Ciurea, ca prezentator.

Au prezentat istoricul așezărilor Coteana-Brebeni dl. teolog Vivi-Viorel Pintea și profesorul Marian Ene, directorul școlii din Coteana.

Dramaturgul George Smarandache, fiu al satului, a lansat cartea „Lumea satului” -trilogie, pe care a pus-o în scenă cu regizorul Daniel Nițoi; amândoi au promis că vor recidiva pozitiv!

Alt fiu al satului, dl. prof. Dumitru Tinu, a lansat cărțile: „Coteana-cultură și tradiții”;

„Dicționar bulgar-român”.

Și tot un fiu al satului, inginerul-inventator, scriitor și publicist Ion Saimac, fost viceprimar la Coteana și consilier (câte un mandat), a lansat cartea „Album cu amintiri de familie” (scrisă împreună cu soția sa, dna. ing.Margareta-Mariana Saimac și cu fiica, dna. ing. Laura-Elena Saimac).

A urmat ansamblul de dansuri populare alcătuit din elevii din sat, îndrumați de maestrul Dumitru Sora.

Au recitat bilingv (în română și-n engleză) actorii soție și soț: Cristina Deleanu și Eugen Cristea, dânsul din postura de cantautor s-a acompaniat la chitară și a cântat muzică folk. Au susținut momente comice actorii Tudorel Filimon, Vasile Muraru și Valentina Fătu.

 

            a consemnat Margareta-Mariana Saimac

 Filiala UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *