◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.05.2024

Criza locuințelor din Irlanda sacrifică o generație

În ultimii ani, Irlanda a cunoscut o tendință continuă de emigrare: tinerii absolvenți și milenialii care lucrează părăsesc Insula de Smarald. Dar de data aceasta pleacă din cauza unei crize imobiliare exacerbate de inflație, care le distruge perspectivele de viitor.

Criza locuințelor din Irlanda s-a agravat de la prăbușirea economică din 2008.

În ciuda angajării aproape depline, lipsa adăpostului este la un nivel record, depășind cifrele înregistrate în timpul Marii Foamete de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Tinerii absolvenți din toată țara se confruntă cu un viitor incert, iar această criză ar putea avea un impact demografic asupra țării, după cum a explicat Rory Hearne, profesor de politici sociale la Universitatea Maynooth: „Începem să vedem o scădere a natalității în rândul tinerilor, pentru că este evident că, pentru a avea copii și a se simți în siguranță, oamenii își doresc o casă sigură și vor să poată vedea că pot avea o casă sigură. În prezent, tinerii nu au nicio certitudine”.

Această insecuritate se datorează în special ratei ridicate de evacuări a chiriașilor. În Irlanda, chiriașii nu au practic nicio protecție. Având în vedere că prețul mediu al caselor din Irlanda se ridică acum la 305.000 de euro, fondurile de investiții și alți proprietari caută să vândă și să-și maximizeze profiturile.

Prea tineri pentru a cumpăra când prețurile erau la cel mai scăzut nivel, în urmă cu zece ani, milenialii nu au suficiente fonduri pentru a acoperi un depozit pentru o casă și pentru rambursări. Banca Centrală Irlandeză le cere pentru prima dată cumpărătorilor să ofere un avans de 10% din valoarea proprietății. În plus, potențialii proprietari sunt obligați să respecte limite de împrumut-venit: acest lucru limitează suma de bani pe care cei care cumpără pentru prima dată o pot împrumuta de la bancă la maximum de patru ori venitul lor brut. În plus, prețurile chiriilor și proprietăților aproape s-au dublat din 2013. Numărul tinerilor proprietari (cu vârste între 25 și 34 de ani) a scăzut de la 60% la 27% în aceeași perioadă, potrivit Euronews.

Pentru cei care s-au hotărât să emigreze, Europa este în continuare destinația preferată, iar unele țări de limbă engleză, precum Australia și Canada, sunt alte direcții spre care se îndreaptă tinerii irlandezi. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *