◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Bazele de date ale sistemelor de sănătate, ținte predilecte ale atacatorilor cibernetici

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) a lansat primul raport legat de amenințările cibernetice pentru sectorul sănătății. Documentul a constatat că răscumpărarea reprezintă țelul a 54% dintre aceste amenințări.

Raportul dezvăluie o realitate îngrijorătoare a provocărilor cu care se confruntă sectorul sănătății din UE în perioada de raportare. Incidentele au devenit larg răspândite. Sectorul sanitar european a cunoscut un număr semnificativ de incidente, furnizorii de servicii medicale reprezentând 53% din totalul acestor episoade. Spitalele, în special, au suportat greul, cu 42% dintre incidentele raportate. În plus, au fost vizate autoritățile, organismele și agențiile din domeniul sănătății (14%) și industria farmaceutică (9%).

Cererea de răscumpărare a apărut ca una dintre principalele amenințări în sectorul sănătății (54% din incidente) și se consideră că această tendință va continua. Infractorii cibernetici cer bani atât de la organizațiile de sănătate, cât și de la pacienți, amenințând că vor dezvălui date cu caracter personal sau sensibile. Datele pacienților, inclusiv fișele medicale electronice, au fost cele mai vizate active (30%). În mod alarmant, aproape jumătate din toate incidentele (46%) au vizat furtul sau scurgerea datelor organizațiilor de sănătate.

Este important de menționat că perioada de raportare a coincis cu o parte semnificativă a perioadei pandemiei de COVID-19, în timpul căreia sectorul sănătății a devenit o țintă principală pentru atacatori, potrivit enisa.europa.eu.

Atacurile asupra lanțurilor de aprovizionare și a furnizorilor de servicii de asistență medicală au dus la întreruperi sau pierderi pentru organizațiile din domeniul sănătății. Se stimează ca astfel de atacuri să rămână semnificative și numeroase și în viitor, având în vedere riscurile prezentate de vulnerabilitățile sistemelor de sănătate și dispozitivelor medicale. Un studiu recent realizat de ENISA a relevat că organizațiile din domeniul sănătății au raportat cel mai mare număr de incidente de securitate legate de vulnerabilități în software sau hardware, 80% dintre respondenți citând vulnerabilități ca fiind cauza a peste 61% dintre incidentele lor de securitate. (redacția UZPR)

Foto: Mika Baumeister/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *