◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Guvernul Franței, presat de Consiliul de Stat să ia „măsuri suplimentare” pentru reducerea emisiilor cu efect de seră

Consiliul de Stat din Franța a cerut guvernului să ia „măsuri suplimentare” pentru a se asigura că țara își îndeplinește obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Înaltul tribunal administrativ al Franței a făcut presiuni pentru ca premierul Elisabeth Borne să ia „toate măsurile suplimentare utile” pentru a asigura „coerența” ratei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu obiectivele țării. Consiliul de Stat a stabilit termene limită, cerând guvernului să furnizeze dovezi ale unei schimbări în traiectorie până la 31 decembrie 2023, iar apoi, până la 30 iunie 2024, cel târziu.

Această decizie dă startul „sezonului 3” al așa-numitei „afaceri Grande-Synthe”, primul caz legal din Franța care implică problematica climei, purtând numele unui oraș din nordul Franței. Simțindu-se deosebit de amenințat de consecințele perturbărilor climatice, orașul s-a adresat Consiliului de Stat în ianuarie 2019, pentru a protesta față de ceea ce a numit „inacțiunea climatică” a Franței.

După o decizie inițială din noiembrie 2020, instanța a dat guvernului un termen limită, iulie 2021, pentru a „întoarce curba emisiilor de gaze cu efect de seră” până la 31 martie 2022. Franța s-a angajat să-și reducă emisiile cu 40% până în 2030 și de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, dar încă nu este pe drumul cel bun.

În ultimul său raport anual, publicat în iunie 2022, Înaltul Consiliu pentru Climă, un organism independent înființat de președintele francez Emmanuel Macron, a estimat că răspunsul Franței la perturbările climatice „a făcut progrese, dar rămâne insuficient”, solicitând un „salt înainte”. De atunci, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 2,5%, conform cifrelor provizorii, și sunt în conformitate cu strategia națională cu emisii scăzute de carbon, care stabilește obiectivele Franței în materie de climă, relatează lemonde.fr. Dar această evoluție este „destul de fragilă”, potrivit raportorului Stéphane Hoynck.

Pe de altă parte, și Uniunea Europeană și-a ridicat obiectivele climatice: s-a angajat să își reducă emisiile nete cu cel puțin 55% până în 2030 față de 1990. Ca urmare, și Franța va trebui să-și revizuiască propriile obiective. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *