◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Deșeurile electronice s-au triplat în 20 de ani, în Canada

Cercetătorii de la Universitatea din Waterloo, Canada, au efectuat ceea ce au numit o estimare cuprinzătoare a deșeurilor electronice în țară, pentru a înțelege mai bine ciclul de viață al articolelor electronice de la punctul de vânzare până la eliminare.

Studiul, publicat în Journal of Hazardous Materials, a analizat datele despre deșeurile electronice din 1971.Rezultatele au evidențiat faptul că deșeurile electronice din Canada s-au triplat în ultimele două decenii și se estimează că această cantitate enormă va continua să crească.

Deșeurile electronice constau din produse electronice aruncate, inclusiv computere, televizoare, telefoane mobile, bunuri de larg consum, cum ar fi jucăriile electronice și iluminatul de uz casnic, precum și aparatele electrocasnice mari, cum ar fi frigiderele sau mașinile de spălat, potrivit globalnews.ca.

Cercetarea arată că generarea de deșeuri electronice per persoană a crescut de la 8,3 kilograme în 2000 la 25,3 kilograme în 2020. Canadienii au produs aproape un milion de tone de deșeuri electronice în 2020 și se preconizează că acestea vor ajunge la 1,2 milioane de tone anual până în 2030, sugerează studiul.

Cercetătorul principal Komal Habib, profesor la Școala de Mediu, Întreprinderi și Dezvoltare a Universității din Waterloo, a declarat că rata în creștere a consumului de electronice poate fi atribuită ritmului crescut al dezvoltărilor tehnologice de la începutul mileniului, duratei de viață mai scurte a dispozitivelor și obiceiurilor consumatorilor:

„Din perspectiva consumatorului, avem tendința de a actualiza configurația tehnologică la cea mai recentă tehnologie disponibilă”.

De asemenea, studiul a constatat că creșterea estimată a deșeurilor electronice reflectă creșterea populației din Canada.

În toate aceste gunoaie electrice se află „o mină urbană de minerale prețioase și multe alte tipuri de resurse”, care, potrivit lui Habib, ar putea contribui la crearea unui lanț secundar de aprovizionare cu minerale critice și la reducerea potențialelor întreruperi în aprovizionare, dacă este gestionată corespunzător.

Între timp, manipularea ineficientă a deșeurilor electronice poate duce la eliberarea de materiale toxice în mediu, cauzând probleme de poluare și de sănătate umană, se arată în studiu.„Este responsabilitatea noastră să fim atenți la modelele noastre de consum”, a spus Habib. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *