◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Granturi de două milioane de euro pentru jurnalismul de investigație transfrontalier din Europa

Fondul pentru Jurnalism de investigație în Europa a revenit cu un program nou și îmbunătățit de sprijin. Numit pe scurt IJ4EU, programul este la cea de-a cincea ediție și  anunță granturi de două milioane de euro pentru investigații transfrontaliere.

Potrivit ecpmf.eu, programul este deschis jurnaliştilor din mai multe ţări ca niciodată, oferă până la 50.000 de euro plus formare, mentorat și ajutor juridic și noi instrumente pentru a ajuta reporterii să colaboreze peste granițe.

Primul apel de candidaturi se deschide pe 1 februarie 2024.

Alături de bani, fondul va ajuta redacțiile și liber profesioniștii de pe tot continentul cu formare, mentorat, oportunități de creare de rețele și asistență juridică.

IJ4EU acționează ca un intermediar independent pentru a canaliza bani publici și de la din filantropie către jurnalismul de investigație de clasă mondială pe subiecte transnaționale, fără interferențe editoriale. „Echipele pentru povești mari dincolo de frontiere necesită timp și resurse pe care jurnaliştii nu le au. Scopul IJ4EU este de a stimula colaborări care altfel ar fi imposibile. Ne-am construit o reputație puternică în cadrul comunității jurnalismului de investigație din Europa ca furnizor de încredere de fonduri independente pentru proiecte care îndrăznesc să sape mai adânc, precum și de apărător al dreptului beneficiarilor noștri de a practica jurnalismul liber”, susține Timothy Large, director al programelor media independente la Institutul Internațional de Presă (IPI), care se află în fruntea consorțiului organizațiilor neguvernamentale care conduc Fondul IJ4EU.

Până în prezent, IJ4EU a plătit 3,5 milioane de euro sub formă de granturi, cu finanțare de bază de la Comisia Europeană și cofinanțare de la fundații filantropice. Donatorii nu au voie să influențeze selecția proiectelor, iar consorțiul IJ4EU și juriile independente iau toate deciziile de finanțare.

 

27 de state membre plus zece țări non-UE

De la lansarea sa în 2018, IJ4EU le-a permis jurnaliștilor din toate colțurile Europei să colaboreze pe subiecte cum sunt crima organizată și corupția, migrație, securitate, supraveghere, încălcări ale drepturilor omului și mediu.

Componentele Schema de Sprijin pentru Investigații și Schema de Sprijin pentru Independenți vor avea trei apeluri simultane de candidaturi pe parcursul ediției 2024/25. Primul se va deschide pe 1 februarie 2024, urmat de un al doilea, în toamna lui 2024, și al treilea, la începutul lui 2025.

Pentru a fi eligibile pentru ambele scheme, echipele trebuie să aibă membri cu sediul în cel puțin două țări europene care s-au înscris la componenta intersectorială a Programului Europa Creativă al Uniunii Europene, care oferă finanțare de bază pentru IJ4EU. Aceasta include toate cele 27 de state membre ale UE și următoarele țări non-UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Ucraina.

Atâta timp cât echipele îndeplinesc criteriile de bază de eligibilitate, pot include jurnaliști suplimentari din orice țară din întreaga lume. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *