◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Emisiile globale de carbon au rămas neschimbate în 2022

Emisiile de carbon în 2022 la nivel mondial nu au arătat niciun semn de scădere, care este necesară urgent pentru a limita încălzirea la 1,5°C, potrivit echipei științifice Global Carbon Project, care a realizat un raport pe această temă. Dacă nivelurile actuale ale emisiilor persistă, există o șansă de 50% ca încălzirea globală de 1,5°C să fie depășită în nouă ani.

Noul raport proiectează emisii totale de CO2 la nivel mondial de 40,6 miliarde tone (GtCO2) în 2022. Acestea sunt alimentate de emisiile de sursele fosile. Emisiile rezultate din modificarea utilizării terenurilor (cum ar fi defrișările) sunt estimate să fie de 3,9 GtCO2 în 2022.

Emisiile proiectate de la cărbune și petrol sunt peste nivelurile din 2021, petrolul fiind cel mai mare contributor la creșterea totală a emisiilor. Creșterea emisiilor de petrol poate fi explicată în mare măsură prin revenirea întârziată a aviației internaționale ca urmare a restricțiilor pandemiei de COVID-19.

Bugetul de carbon rămas pentru o probabilitate de 50% de a limita încălzirea globală la 1,5°C s-a redus la 380 GtCO2 (depășit după nouă ani dacă emisiile rămân la nivelurile din 2022) și 1230 GtCO2 pentru a se limita la 2°C (30 de ani la nivelurile de emisii din 2022). ).

Pentru a ajunge la zero emisii de CO2 până în 2050 ar fi nevoie acum de o scădere de aproximativ 1,4 GtCO2 în fiecare an, comparabilă cu scăderea observată a emisiilor în 2020, rezultată din blocarea COVID-19, eea ce evidențiază amploarea acțiunii necesare.

Pe de altă parte, Pământul și oceanul, care absorb și stochează carbon, continuă să preia aproximativ jumătate din emisiile de CO2.

Corinne Le Quéré, profesor de cercetare al Societății Regale la Școala de Științe de Mediu a University East Anglia, a declarat: „Descoperirile noastre dezvăluie turbulențe în modelele de emisii, ca urmare a pandemiei și a crizei energetice globale. Dacă guvernele răspund prin turbo încărcare investiții în energie curată și plantarea, nu tăierea copacilor, emisiile globale ar putea începe rapid să scadă. Ne aflăm la un punct de cotitură și nu trebuie să permitem evenimentelor mondiale să ne distragă atenția de la nevoia urgentă și susținută de a ne reduce emisiile pentru a stabiliza clima globală și a reduce riscurile în cascadă”.

Potrivit raportului citat de sciencedaily.com, schimbările de utilizare a terenurilor, în special defrișările, reprezintă o sursă semnificativă de emisii de CO2 (aproximativ o zecime din cantitatea provenită din emisiile de fosile). Indonezia, Brazilia și Republica Democratică Congo contribuie cu 58% la emisiile globale legate de modificarea utilizării terenurilor. Eliminarea carbonului prin reîmpădurire sau păduri noi contrabalansează jumătate din emisiile defrișate, iar cercetătorii spun că oprirea defrișărilor și creșterea eforturilor de refacere și extindere a pădurilor constituie o mare oportunitate de a reduce emisiile. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *