◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Jurnalismul independent online, evoluție și perspective

Potrivit „Codului Deontologic al Jurnalistului Profesionist”, promovat de UZPR, jurnalistul independent „în sensul acestui cod, este jurnalistul profesionist (calificat și atestat în jurnalistică, în urma trecerii unor examene și îndeplinirii condițiilor cerute de o astfel de profesie), care realizează produse jurnalistice pe cont propriu, pe care le oferă publicațiilor, redacțiilor radio și de televiziune, altor unități mediatice, le publică pe propria sa pagină „web” sau în alte forme publicistice. Acest jurnalist nu este dependent de nimeni și nu se supune niciunei constrângeri redacționale, în afara celor impuse de legile în vigoare. Același cod deontologic precizează că „…și jurnalistul care lucrează într-o redacție este și trebuie să fie independent în realizarea produsului jurnalistic, în sensul că nimeni din redacție sau din afara acesteia nu are dreptul să exercite presiuni, să formuleze sugestii cu intenție, sau să genereze constrângeri asupra sa în activitatea de documentare și realizare a produsului jurnalistic”.

Și la noi, jurnalismul independent online este prezent pe principalele mari platforme social media, cum sunt: Facebook, Twiter, Instagram și You Tube. Jurnalismul independent online, mai ales în ultimele două decenii a cunoscut o dezvoltare importantă,  având o deosebită contribuție în asigurarea unei diversități de știri și informații. Punând în centrul de atenție aspecte cu privire la independența editorială, acoperirea subiectelor care pot fi marginalizate de presa tradițională, jurnalismul independent online devine pe zi ce trece o alternativă care tinde să întreacă și să umbrească media tradițională. Au apărut și la noi, în anii acestui ultim deceniu grupuri de presă și publicații de știri online independente care au în obiectiv tratarea unor teme-subiect cu acoperire de la politic la economie, mediu, cultură, drepturi și libertăți cetățenești constituționale, oferind o diversitate de analize, voci și puncte de vedere.

Însăși UZPR, ca organizație jurnalistică reprezentativă în România, apreciază jurnalismul independent online și din această perspectivă, una din redacțiile sale este și „Redacția de Freelancer”. UZPR promovează jurnalismul independent online fiind prezentă pe platformele social media cu diverse articole și poziționări jurnalistice. UZPR promovează în aceași măsură și jurnalismul tradițional și din această perspectivă amintim: „Revista UZP”, în format online și print, „Revista Cronica timpului” și la nivelul filialelor din țară și străinătate prin diverse reviste și publicații, UZPR având chiar și un post de radio, „Radio UZPR”.

Cu referire la finanțarea jurnalismului independent online, apreciez că această finanțare se face însă numai prin donații și subvenții la abonamente, freelancerii de pe platformele social media nefiind sponsorizați de nimeni, cu excepția celor agreați de partidele politice sau anumite grupuri de interese. În general, organizațiile de știri independente sunt apreciate pentru focalizarea pe investigații jurnalistice profunde și  jurnalism calitativ-profesionist cu diversificare de tematici, având diferite nivele de responsabilitate. Organizațiile de știri online independente, în activitatea lor dezvăluie despre sursele lor de finanțare, politica lor editorială și procesul luării deciziilor în redacții. În concluzie, se poate afirma că jurnalismul independent online a contribuit, contribuie și va contribui și pe viitor la schimbarea peisajului journalistic, obligând mass-media tradițională din țara noastră să se adapteze la noile provocări ale dezvoltării tehnologice și la așteptările din ce în ce mai pretențioase ale publicului.

 

Andrei Suman / UZPR Olt, „Pan M. Vizirescu”

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *