◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Codul digital din Benin periclitează libertatea presei și siguranța jurnaliștilor

Aplicarea Codului digital al Beninului jurnaliştilor online complică lucrurile pentru profesia de jurnalist online din această ţară, punând astfel în pericol libertatea presei.

Apariția unor noi formate media, cum ar fi presa online și web TV și radio, revoluția ecosistemului media digital a condus la diverse provocări. Aceste evoluții au dus, în mod paradoxal, la restricții ale libertății de exprimare.

Peisajul media din Benin prezintă o abundență de formate media. Pentru o populație estimată de peste 13 milioane de cetățeni, există în jur de 15 posturi de televiziune, peste 70 de posturi de radio și aproximativ 100 de posturi de presă scrise și online, care sunt în continuă dezvoltare. Libertatea presei este garantată în Constituția Beninului. De asemenea, autoritatea de reglementare a mass-media din Benin, Înalta Autoritate pentru Audiovizual și Comunicare (HAAC), asigură protecția presei și a tuturor mijloacelor de comunicare în masă. HAAC protejează, de asemenea, protecția jurnaliștilor în conformitate cu Codul Informației și Comunicațiilor din Benin, prin eliminarea infracțiunilor de presă.

Cu toate acestea, transformarea peisajului media din Benin, cu noile sale tehnologii de informare și comunicare, a condus în cele din urmă la introducerea unei noi legislații. Această legislație a fost adăugată Codului de etică al presei din țară și, prin urmare, a fost aplicabilă jurnaliştilor din 2018. Potrivit globalvoices.org, Codul digital al Beninului impune mai multe restricții. De exemplu, paragraful trei al articolului 550 prevede: „Oricine creează sau distribuie informații false despre o persoană pe rețelele de socializare sau orice altă formă de comunicare electronică va fi pedepsit fie cu închisoare de la una (01) la șase (06) luni, cu amendă de la 500.000 FCFA (803 USD) la 1.000.000 FCFA ( 1.606 de dolari), sau ambele”.

După introducerea acestui Cod, Benin a cunoscut o scădere fără precedent în Indicele al Libertății Presei, elaborat de organizațuia Reporteri fără frontiere, scăzând de pe locul 78 în 2017 pe locul 112 în 2023.

Potrivit Amnesty International Benin, Codul menționat mai sus a jucat un rol esențial în acest sens: în decembrie 2019, autoritățile juridice au folosit acest Cod digital pentru a-l aresta pe jurnalistul beninez Ignace Sossou; în noiembrie 2021, Patrice Gbaguidi și Hervé Alladé au fost arestați în urma unei plângeri de defăimare formulată de un ofițer vamal în legătură cu unul dintre articolele lor publicate în august acelui an; cel mai recent caz este cel al lui Virgile Ahouansè, jurnalist și director de știri la postul de radio online Crystal News – arestarea sa a venit ca urmare a unei anchete cu privire la presupusele crime extrajudiciare comise la școala primară publică Dowa, din Porto-Novo (capitala Benin), la 17 noiembrie 2022. El a fost arestat și ulterior acuzat de „difuzarea de informații false prin mijloace electronice” la Camera Penală a Curții de Reprimare a Infracțiunilor Economice și Terorismului din Benin CRIET). La 15 iunie 2023, a fost condamnat la 12 luni de închisoare cu suspendare și a fost amendat cu 200.000 FCFA (322 de dolari).

Într-un interviu acordat Global Voices, Virgile Ahouansè a spus că respectivul Cod digital nu amenință doar siguranța jurnaliștilor online, ci și pe cea a jurnaliștilor în general. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *