◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Din 105 investigații privind uciderea jurnaliștilor în Mexic din 2010… șase au dus la sentințe de omucidere

Lumea a devenit un loc din ce în ce mai periculos pentru reporteri, dar — în afara războiului din Ucraina — niciun loc nu este mai mortal pentru ei decât Mexic. De când guvernul central și-a început războiul brutal și haotic împotriva drogurilor în 2006, cel puțin 128 de reporteri au fost uciși acolo, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, 13 dintre ei doar anul trecut.

Jurnaliștii mexicani s-au confruntat cu amenințări cu moartea, bătăi, torturi și, într-un caz, atacuri cu grenade în redacție. Ei se confruntă cu aceste pericole în parte pentru că autoritățile a căror sarcină este să-i protejeze au fost în multe cazuri infiltrate de mult de carteluri: Genaro García Luna, fostul secretar al securității publice al Mexicului, de exemplu, a fost condamnat în Statele Unite anul acesta pentru mită de milioane de dolari de la cartelul Sinaloa la începutul anilor 2000, când era șeful echivalentului mexican al FBI. Și în 2014, ofițerii de poliție din orașul rural Iguala au răpit 43 de studenți în autobuzele care se îndreptau spre un marș în Mexico City și i-au predat unui cartel de droguri care a presupus în mod eronat că fac parte dintr-un atac al unui rival. Anul acesta, mesaje text au arătat că aproape fiecare ramură a guvernului din regiune – inclusiv soldați, poliția și un primar local – comunicau cu cartelul, care a ucis studenții.

Incapabil să-i protejeze pe jurnalişti acolo unde lucrează, Mexicul a recurs să-i ascundă în case sigure din toată ţara. După ani de implicare tot mai mare cu grupurile criminale, guvernul mexican este într-un fel într-o luptă cu el însuși, cu caz după caz în care guvernul este, sau cel puțin pare a fi, la fel de implicat în crimă ca și în pedeapsă. Uneori, legătura este clară. În 2017, Miroslava Breach Velducea, jurnalistă din statul Chihuahua, din nordul Mexicului, a fost împușcată de o bandă de traficanți de droguri, după ce ani de zile a relatat despre corupție și grupuri criminale. Un fost primar despre care raportase Breach, Hugo Amed Schultz Alcaraz, a recunoscut ulterior că a transmis înregistrările jurnalistei membrilor bandei care a ucis-o – și a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru rolul său în moartea ei.

În 2014, Rubén Espinosa, un fotograf în vârstă de 31 de ani, a început să primească amenințări după ce publicația de știri Proceso a publicat o fotografie cu Javier Duarte de Ochoa, atunci guvernator al statului Veracruz, într-un articol în care îl declara „stat fără lege”. În 2015, Espinosa a fost împușcat într-un apartament din Mexico City. Cel puțin 17 reporteri din Veracruz au fost uciși în timp ce Duarte ocupa funcția. Fostul guvernator este acum în închisoare sub acuzația de crimă organizată, dar nu a fost niciodată inculpat în legătură cu vreuna dintre uciderile jurnaliștilor. Din 105 investigații privind uciderea jurnaliștilor în Mexic din 2010, doar șase au dus la sentințe de omucidere, potrivit Human Rights Watch.

Departe de a apăra jurnaliştii, unii dintre cei mai importanţi oficiali ai ţării s-au întors împotriva lor. În 2021, președintele Andrés Manuel López Obrador a adăugat un nou segment săptămânal la briefingul său de presă de dimineață, numit „Who’s Who in Lies”. El a vizat trei reporteri, inclusiv pe Ciro Gómez Leyva, o prezentatoare de televiziune proeminentă, spunând că „dacă îi asculți prea mult, ai putea chiar să faci o tumoare la creier”. A doua zi, Gómez Leyva conducea acasă de la emisiunea sa când doi bărbați pe o motocicletă au deschis focul asupra mașinii sale. Prezentatoarea a supraviețuit doar pentru că mașina era echipată cu geamuri din sticlă rezistente la glonț, scrie New York Times.

Exemplele terifiante ar putea continua… (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *