◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.05.2024

Finanțarea jurnalismului. Salvarea știrilor locale „este despre consolidarea comunităților”

Comunitățile cu mai puține știri locale înregistrează mai multă corupție guvernamentală, mai multă risipă și taxe mai mari. Angajamentul civic, prezența la vot și cunoștințele alegătorilor scad pe măsură ce acoperirea locală cuibformații scade. Comunitățile mici și rurale sunt cele mai susceptibile de a fi afectate de deșerturile de știri locale. Dar atitudinile față de presă sunt puternic polarizate în Statele Unite și ajutorul federal pentru știrile locale nu s-a bucurat de un sprijin egal.

Proiectul de lege federal – Actul de sustenabilitate a jurnalismului local – s-a bucurat de un sprijin bipartizan în Camera Reprezentanților din SUA, dar în cele din urmă a eșuat în 2021. Recent, un republican conservator a făcut echipă cu un democrat pentru a introduce o versiune care a fost reelaborată și redenumită, pentru a sublinia beneficiile sale pentru întreprinderile mici și comunitățile locale.

Steven Waldman, președintele organizației non-partizane, nonprofit Rebuild Local News Coalition și cofondator al Report for America, a salutat noul proiect. Într-un articol de opinie pentru Editor & Publisher, citat de niemanlab.org, Waldman a scris: „Este logic, deoarece salvarea știrilor locale nu ar trebui să fie despre salvarea locurilor de muncă în jurnalism în sine. Ar trebui să fie vorba despre consolidarea comunităților”.

 

Credite fiscale pentru cinci ani

Legea privind știrile comunitare și sprijinul pentru afaceri mici ar crea două tipuri de credite fiscale pentru cinci ani. Creditul fiscal pentru publicitate oferă întreprinderilor mici (definite ca cele cu 50 sau mai puțini angajați cu normă întreagă) până la 5.000 de dolari în primul an și 2.500 de dolari în anii următori pentru a face publicitate în mass-media locală. Anunțurile tradiționale din ziarele locale, site-urile de știri digitale și posturile de radio și televiziune sunt eligibile, împreună cu „sponsorizările” oferite de redacțiile nonprofit. Creditul fiscal este structurat ca o rambursare parțială. Aceasta înseamnă, de exemplu, că întreprinderile mici ar trebui să cheltuiască 6.250 de dolari în primul an pentru a obține creditul total de 5.000 de dolari și numai întreprinderile care câștigă suficient pentru a plăti impozite în primul rând sunt eligibile.

Creditul pentru impozitul pe salariu ar fi mai semnificativ pentru industria locală de știri. Pentru reporterii locali care câștigă până la 50.000 de dolari pe an, acest credit rambursabil ar acoperi jumătate din salariu pentru primul an și 30% în anii rămași. Rebuild Local News Coalition a calculat că acest credit fiscal ar fi în valoare de până la 85.000 de dolari per jurnalist.

Acest credit ar ajuta foarte mult publicațiilele locale să angajeze (și să rețină) jurnaliști. Redacțiile ar fi recompensate pentru reinvestirea în reportaj, cu mai multe credite fiscale disponibile pentru cei care investesc economiile în angajarea mai multor jurnaliști.

Proiectul de lege revizuit include, de asemenea, o prevedere conform căreia organizațiile de știri nu vor fi eligibile dacă sunt controlate de – sau primesc mai mult de 100.000 de dolari pe an de la – grupuri politice, comitete de acțiune, sindicate, camere de comerț sau grupuri de advocacy pentru „asistență socială”. Pentru a se califica, redacțiile trebuie, de asemenea, să angajeze cel puțin un jurnalist de știri locale care locuiește în comunitate, cu normă întreagă.

Nu mai rămâne decât ca redacțiile locale să aștepte și să vadă schimbarea. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Un comentariu pentru “Finanțarea jurnalismului. Salvarea știrilor locale „este despre consolidarea comunităților”

  1. Si freelancerii pot contribui la desvoltarea jurnalismului local si prin acest jurnalism cetatenesc de utilitate publica la desvoltarea comunitatilor locale. Apreciez ca freelancerii, prin postarile lor pe diverse site-uri si platforme social media pot mentine interesul locuitorilor pentru democratie, prezenta la alegeri, educatie/spirit comunitar si desvoltarea civica a localitatilor. In România este o slaba utilizare a freelancerilor pentru desvoltarea comunitatilor locale. Freelancerii ar trebui sa fie atestati profesional si sa faca parte din „Redactia Freelancer” a UZPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *