◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Parlamentul European cere Greciei accelerarea anchetei asasinării jurnalistului Giorgos Karaivaz

Situația statului de drept în Grecia este la limită, având în vedere situația mass-media, amenințările la adresa jurnaliștilor și deficiențele grave din sectorul justiției, arată misiunea Comisiei pentru Libertăți Civile (LIBE) a Parlamentului European, care a vizitat Atena. „Deși Grecia are un cadru instituțional și legal solid, o societate civilă vibrantă și mass-media independente, delegația constată că există amenințări foarte grave la adresa statului de drept și a drepturilor fundamentale”, punctează europarlamentarul Sophie in ‘t Veld, care a condus misinea. Politicianul olandez a spus că un număr mic de oligarhi deține majoritatea mass-media din țară „afectează negativ libertatea și pluralismul presei, rezultând uneori subraportarea dramatică a anumitor subiecte”.

Potrivit Indicelui mondial al libertății presei pentru 2022, Grecia s-a clasat pe locul cel mai slab dintre cele 27 de state membre ale UE, notează EURACTIV.

Delegația a ridicat, de asemenea, problema utilizării programelor spion ilegale împotriva jurnaliștilor, spunând că aceasta este o încălcare clară a confidențialității acestora și un obstacol în calea îndeplinirii sarcinilor lor în mod corespunzător.

In ‘t Veld a mai spus că mulți jurnaliști au raportat amenințări fizice sau atacuri verbale și au îndemnat autoritățile să abordeze problema imediat. Delegația Parlamentului European a subliniat, de asemenea, asasinarea cu sânge rece a jurnalistului Giorgos Karaivaz în aprilie 2021, avertizând că nu s-au înregistrat progrese în ancheta poliției până acum. „La aproape doi ani de la uciderea lui Giorgos Karaivaz, nu există niciun progres vizibil în ancheta poliției. Nu numai că este nedrept pentru familia sa, dar transmite mesajul că siguranța jurnaliștilor nu este o prioritate pentru guvern. Cazul trebuie investigat fără întârziere, iar delegația solicită autorităților să solicite asistența Europol”, a spus in ‘t Veld.

În plus, delegația și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la situația justiției grecești. „Controlul de către justiția dedicată este extrem de lentă și ineficientă, ceea ce duce la o cultură a impunității”, a adăugat In ‘t Veld. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *