◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Revista Astralis, numărul 1 (13) / ianuarie – martie 2022. 136 pagini de creație

Editura Astralis anunță apariția numărului 1 (13) / ianuarie – martie 2022 al Revistei trimestriale de cultură Astralis, sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Pe parcursul celor 136 de pagini, creațiile literare și articolele cu tematică variată sunt structurate pe următoarele rubrici: Eseu, Proză, Poezie, Cărți privite în ochi, Universalis, Români de peste Prut, Să nu-i uităm, Filosofie, Istorie, Diaspora literar-culturală, Interviu,Aforisme și reflecții, Călător prin lumea artelor, Evenimente culturale. Au publicat 60 de autori din Bucureşti şi din multe județe ale țării, de peste Prut, din Diaspora. Aceștia…

Citește mai mult

Războiul e război…

Indiferent ce definiție i s-ar da – știință a distrugerii (John Abbott), ospăț al morții (George Herbert), cea mai răspândită formă de terorism (Gino Srada), războiul este întotdeauna o luptă pentru interese politice ori teritoriale între două sau mai multe state, soldată cu victime directe și colaterale, cu morți și răniți, pe un fundal de violență, mizerie morală și materială, orchestrat de manipulări grosolane, alimentat de ură și de dorință de răzbunare. Războiul distruge vieți, frânge destine, spulberă vise și aspirații, anulează progresul acelui loc pe perioadă nedeterminată și are…

Citește mai mult

Centrul Internațional „Eminescu”, de la Chișinău, a împlinit 22 de ani

Recent, s-au împlinit 22 de ani de la înființarea Centrul Academic Internaţional „Eminescu”, (CAIE), de la Chișinău „instituţie de cultură cu profil ştiinţific şi biblioteconomic”, menită a cerceta, valorifica şi promova viața și opera Poetului național prin diverse acţiuni cultural-ştiinţifice. Cu rol de filială specializată a Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu”, înființarea Centrului Academic Internațional Eminescu, la 13 ianuarie 2000, a fost prilejuită de aniversarea a 150-a de la nașterea celui mai mare poet și publicist român – Mihai Eminescu. Un rol hotărâtor în statuarea acestei instituții l-a avut academicianul Mihai Cimpoi (director onorific),…

Citește mai mult

Consiliul de Securitate al ONU, limitat la… ședințe despre războiul din Ucraina

Incapabil să asigure pacea globală, Consiliul de Securitate al ONU este limitat la un rol de supraveghetor în conflictul Rusia-Ucraina, fără altceva de făcut decât să stabilească sesiuni privind criza din Ucraina. „Demascarea situației în Consiliul de Securitate, chiar dacă știm că rezultatul va fi oprit printr-un drept de veto, este încă utilă”, a spus ambasadorul Uniunii Europene la ONU, Olof Skoog. „Presiunea” este scopul, au spus mai mulți membri ai Consiliului, pentru AFP. Având putere de veto, Rusia – unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului, care include…

Citește mai mult

Amintirile unui jurnalist britanic. Martie 1998 – debutul războiului din Kosovo

Vaughan Smith, fondatorul Clubului Frontline din Londra, un spațiu care sprijină jurnaliştii independenţi din întreaga lume, a povestit în emisiunea TV BIRN Kosovo Kallxo Pernime cum a filmat poliţia sârbă care asedia casa co-fondatorului Armatei de Eliberare a Kosovo, Adem Jashari, în martie 1998. Atacul a provocat indignare în rândul albanezilor kosovari și este văzut ca incidentul care a încurajat o rezistență armată pe scară largă împotriva regimului represiv al președintelui iugoslav Slobodan Milosevic. Smith a povestit că a reușit să călătorească aproape de satul Prekaz, din Skenderaj/Srbica, unde Jashari,…

Citește mai mult

Rusia pregătește (din nou) întărirea controlului asupra internetului

Rusia pare să pregătească măsuri de întărire a controlului asupra internetului, sub pretextul de a căuta să fie mai rezistentă împotriva atacurilor cibernetice, potrivit unui document intern difuzat pe rețelele de socializare și unor comentarii ale oficialilor ruși. Documentul pune bazele managementului de stat al infrastructurii internetului. Necesită trecerea până la 11 martie la sistemele de nume de domeniu (DNS) situate pe teritoriul Federației Ruse, mutarea resurselor publice plasate pe găzduirea străină către cele rusești și mutarea resurselor publice în zona de domeniu „.ru”. Telegrama guvernamentală a fost semnată de…

Citește mai mult

Ambasada Rusiei la Atena, agresivă la adresa jurnaliștilor și politicienilor eleni

Ambasadele Rusiei din Europa au fost active pe rețelele de socializare, apărând invazia Moscovei în Ucraina. Dar în unele cazuri, cum ar fi în Grecia sau Italia, ambasadele Rusiei au mers prea departe, chiar i-au intimidat pe jurnaliștii locali, scrie EURACTIV. În Grecia, tensiunile între Atena și Moscova au izbucnit după ce zece greci expatriați au fost uciși în timpul unui bombardament al forțelor ruse în Sartana, un sat din regiunea Donețk, din estul Ucrainei. La Atena, ambasada Rusiei a emis o declarație în care afirmă că Rusia nu bombardează…

Citește mai mult

Detectarea fake news, în câteva reguli simple

La Curtea Veche Publishing, cartea cea mai în vogă este ,,Fake News”, de Mauro Munafò. „Am extras câteva mecanisme utile, pe care le poți folosi ca să identifici mai ușor știrile false. Citește atent și dă mai departe, este modul fiecăruia dintre noi de a ne opune dezinformării nocive!”, afirmă reprezentanții Curtea Veche Publishing.

Citește mai mult

Cel puțin 150 de jurnaliști au fugit din Rusia

Se estimează că în jur de 150 de jurnaliști au fugit din Rusia în ultimele zile, în timp ce autoritățile au luat măsuri pentru a înăbuși ceea ce a rămas din mass-media independente, pe fondul invaziei Ucrainei de către Moscova, informează site-ul de știri Agentsvo. Nouă lege semnată de Vladimir Putin pedepsește difuzarea de „informații false cu bună știință” despre Forțele Armate Ruse cu până la 15 ani de închisoare. Autoritățile ruse au blocat, de asemenea, mai multe site-uri web de știri independente sau le-au forțat să șteargă articole care…

Citește mai mult

În ciuda progreselor, femeile din media croate sunt departe de a fie egale cu bărbații

RTL reprezintă cea mai mare pondere a posturilor TV din Croația în care apar femei (39%), urmată de Televiziunea Croată (37%) și Nova TV (33%), iar media combinată a celor trei posturi este de 36%, potrivit unei analize a cărei concluzii au fost prezentate la o conferință despre femeile în sfera media. În octombrie anul trecut, Agenția Media Electronică a făcut analiza, care a examinat 93 de programe de știri cu 2.439 de funcții. Femeile au apărut în 889 dintre ele. Femeile au apărut în principal în segmentele de știință,…

Citește mai mult