◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Amintirile unui jurnalist britanic. Martie 1998 – debutul războiului din Kosovo

Vaughan Smith, fondatorul Clubului Frontline din Londra, un spațiu care sprijină jurnaliştii independenţi din întreaga lume, a povestit în emisiunea TV BIRN Kosovo Kallxo Pernime cum a filmat poliţia sârbă care asedia casa co-fondatorului Armatei de Eliberare a Kosovo, Adem Jashari, în martie 1998. Atacul a provocat indignare în rândul albanezilor kosovari și este văzut ca incidentul care a încurajat o rezistență armată pe scară largă împotriva regimului represiv al președintelui iugoslav Slobodan Milosevic.
Smith a povestit că a reușit să călătorească aproape de satul Prekaz, din Skenderaj/Srbica, unde Jashari, care luptase împotriva stăpânirii iugoslave asupra Kosovo, locuia împreună cu familia sa extinsă. „Am văzut forțele sârbe, nu știam ce se întâmplă, dar a fost un fel de operațiune de poliție și de atac militar”, și-a amintit Smith.
Un total de 59 de persoane, inclusiv femei și copii, au fost ucise în atacul declanșat de forțele de poliție sârbe. „Am urcat un deal și a trebuit să mă târăsc aproximativ 100 de metri în față, cu o cameră uriașă, apoi am văzut atacul”, a detaliat jurnalistul, care și-a amintit cum unele case erau în flăcări, iar altele erau distruse de buldozere.
Smith a fost văzut de forțele sârbe, care au deschis focul asupra sa. „Un cartuş întreg Kalaşnikov de 30 de gloanţe a venit în direcţia noastră, în trei rafale”, a spus el. Ulterior, când a dorit să-și sune soția, și-a dat seama că telefonul mobil l-a ferit să fie lovit de gloanțe în stomac. „Telefonul meu mobil avea un glonț în el. Încă îl mai am”, a relatat Smith…
După ce filmările jurnalistului au fost difuzate, multe alte mass-media internaționale au început să relateze despre ceea ce se întâmpla în Kosovo și să se concentreze asupra masacrelor ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *