◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Muzeograful Ioan Traia – 70

Destinul nostru ca neam, ca stat și ca putere culturală, atârnă de cantitatea de aur curat ce se află în sufletul țăranului. Dar, mai atârnă, în aceeași măsură, și de felul cum va fi utilizat și transformat acest aur în valori eterne.” (Liviu Rebreanu)

 

Se pare că acesta este motto-ul care a stat la baza faptelor întreprinse de harnicul muzeograf Ioan Traia, mai ales din anul 2005 încoace, an de referință în cariera publicistică a acestuia, cunoscut fiind faptul că primul număr al revistei „Vatra satului” de la Ferendia a apărut în ianuarie-martie 2005, prin strădania fondatorului și redactorului-șef Ioan Traia.

Pasionat de satul bănățean și de fenomenul publicisticii sătești, în anul 2007 se angajează la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, postură din care se poate ocupa mai îndeaproape de aspectele culturale din viața satelor bănățene, dar, mai ales, de  pasiunea sa – periodicele sătești.

La scurt timp, inițiază un proiect de constituire a unei asociații a presei rurale din Banatul istoric, inițiativă care se va înfăptui în luna ianuarie a anului 2010, denumită „Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat”, avându-l ca președinte pe Vasile Todi, vicepreședinte pe Vasile Suciu și secretar pe Ioan Traia.

Iată, un vis împlinit al muzeografului Ioan Traia, cel care a reușit, prin muncă și perseverență, în perioada 2008 – 2010, să adune realizatori de reviste și periodice din mediul rural din întreg Banatul istoric, să-i pună la aceeași masă și să-i convingă cât este de necesară o „asociație” care să-i reprezinte și prin intermediul căreia să-și promoveze, fiecare, activitatea. Iar „sloganul” folosit în acest sens este unul extraordinar de relevant: „Mult pot puțini buni, împreună!”  

Personal, nu-mi amintesc de câtă vreme îl cunosc pe muzeograful Ioan Traia. Cred că-l cunosc dintotdeauna! Probabil aceasta este senzația fiecărui om care interacționează, la un moment dat, cu acest minunat și harnic scrib și cercetător. Pentru că Ioan Traia, prin modestia și discreția care-l caracterizează, vorbește, se comportă, argumentează, în mod firesc! Ca între prieteni care se cunosc demult!

Evident, l-am îndrăgit de la prima vedere! Apoi, evenimentele și întâlnirile cultural-literare din Banatul istoric ne-au adus împreună de multe ori. Prietenii și colaboratorii comuni, publicațiile acestora și împrejurările interesante au contribuit la clădirea unei prietenii frumoase de care sunt tare mândră!

Ioan Traia colaborează la foarte multe publicații; semnează articole în diverse reviste de specialitate și în multe volume colective. De asemenea, a scris și câteva cărți proprii, între care amintesc Ioachim Miloia, o personalitate marcantă a culturii bănățene (Timișoara: Eurostampa, 2002); Izvin, un străvechi sat bănățean (Timișoara: Eurostampa, 2016);  Monografiștii satelor bănățene (Timișoara: Eurostampa, 2017); Ferendia, satul de pe șapte coline (Timișoara: Eurostampa, 2017);  Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat (Timișoara: Eurostampa, 2018).

Cu bucurie pot să afirm că, la cel din urmă volum, cel al Asociației…, am contribuit cu informații cu privire la două publicații ale Bocșei, așadar, reviste care nu se încadrează, neapărat, în statutul presei rurale, dar, fiindcă între redactori se află publiciști țărani, creatori de poezie în grai, doritori să facă parte din Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat, Ioan Traia le-a inclus și pe acestea: „Drum Nou” (serie nouă a revistei fondate de protopopul Mihail Gașpar în 1923), o publicație lunară de spiritualitate și cultură locală a Parohiei Ortodoxă Română din Bocșa Montană, din care au apărut doar 13 numere, în perioada 2014 – 2015,  și „Valea Bârzavei”, o revistă apărută sub egida Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” Bocșa, în perioada 2001 – 2006, în cadrul Cenaclului „Aurel Novac” și în coordonarea condeierului țăran Iosif Cireșan-Loga și a lui Tiberiu Popovici.

De asemenea, în anul 2021, harnicul Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, s-a încumetat să realizeze un volum dedicat profesorului Gheorghe Rancu-Bodrog la 75 de ani. Și de această dată, a reușit să pună împreună o seamă de scriitori și oameni cu și de condei, îngrijind astfel un veritabil volum In Honorem! Am răspuns cu bucurie invitației și mărturisesc că sunt onorată să mă aflu între semnatarii unor articole dedicate profesorului și colecționarului de la Șopotu Vechi.

Din anul 2013, muzeograful Ioan Traia diriguiește destinele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și o face foarte bine! Asociația se dovedește a fi un nucleu viu, omniprezent, preocupat de cultura tradițională și nu numai, de viața satului bănățean, de scriitorii, publiciștii și jurnaliștii culturali care acordă atenție acestui fenomen al publicisticii rurale. Este o Asociație deschisă tuturor oamenilor de cultură, tuturor făcătorilor de cărți și periodice din Banatul istoric! Tuturor celor care, într-un fel sau altul, „transformă aurul din suflet în valori eterne”!

Născut în 9 ianuarie 1954, scriitorul Ioan Traia împlinește o sumă rotundă de ani. Ani pe care nu-i arată și pe care-i poartă cu noblețe!

La ceas aniversar, doresc acestui neobosit președinte cultural viață lungă și rodnic spor în multele și frumoasele proiecte! Evident, aștept cu nerăbdare împlinirea unui extraordinar obiectiv al Asociației, și anume: realizarea/ întocmirea/ unui catalog al periodicelor rurale din Banat. 

Iar 70 să fie vârsta pentru continuarea și desăvârșirea unor proiecte vechi, alături de prieteni vechi și noi, pentru consolidarea prieteniilor, dar și pentru noi începuturi, alături de noi colaborări și noi proiecte!

La mulți ani, Ioan Traia! Cu sănătate și împliniri!

 

prof. Gabriela Șerban

 director Biblioteca Orășenească Bocșa, Caraș-Severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *