◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Raport Transparency International. Comisarii și înalții oficiali europeni raportează întâlnirile cu lobbyiștii dacă vor

Cele aproape 30.000 de întâlniri înregistrate între deputați europeni și lobbyiști în ultimii trei ani sunt doar vârful aisbergului, au spus militanții pentru transparență.

Într-un raport, ONG-ul Transparency International a analizat cele 28.000 de întâlniri de lobby care au fost publicate de europarlamentari în perioada iunie 2019 – iulie 2022. În această perioadă, puțin peste jumătate dintre europarlamentari au folosit sistemul de publicare al Parlamentului.

Numărul total de întâlniri dezvăluite a scăzut de la 9.700 în primul an analizat, la 9.300 în ultimul. Documentul a relevat și diferențe mari între delegațiile naționale. În timp ce toți cei șase europarlamentari ai Luxemburgului au publicat întâlnirile cu lobbyiști, 95% dintre parlamentarii UE din Suedia și 93% din Danemarca, cifrele pentru Letonia, Cipru și deputații greci au scăzut la 25%, 17% și, respectiv, 10%.

Cerința de raportare, totuși, se aplică numai președinților comisiilor permanente ale Parlamentului European, precum și raportorilor și raportorilor alternativi. Toți ceilalți deputați europeni își publică reuniunile pe bază de voluntariat.

Regimul de raportare a fost instituit în ianuarie 2019, ca parte a măsurilor de urmărire a modului în care lobby-ul influențează legile și de a înregistra contactele dintre lobbyiști și oficialii publici. Potrivit datelor, europarlamentarii partidelor verzi și liberale au fost cei mai predispuși să înregistreze întâlnirile de lobby.

Activiștii societății civile subliniază, de asemenea, că o mare parte a activităților de lobby cu privire la politicile și legislația UE care acoperă amendamentele și elaborarea de rapoarte se face cu oficialii Parlamentului și asistenții deputaților europeni, care nu intră în sfera de aplicare a cerințelor de raportare. „Există două probleme principale legate de transparența lobby-ului în Parlament. În primul rând, nu există nicio supraveghere sau aplicare a regulilor. A doua problemă este că există multe alte persoane implicate în lobby care nu sunt acoperite de nicio regulă, inclusiv asistenți parlamentari acreditați și consilieri de grupuri politice”, a declarat Vitor Teixeira, ofițer senior de politici la Transparency International UE.

Supravegherea industriei de lobby de la Bruxelles și impactul acesteia asupra legislației UE continuă să fie incompletă și să se bazeze pe coduri voluntare. Instituțiile UE au înființat un „registru de transparență” pentru lobbyiști, dar acest lucru nu necesită ca aceștia să înregistreze informații despre clienții pe care îi reprezintă și pe care îi vizează. În comparație, potrivit EURACTIV, Legea de divulgare a activităților de lobby din SUA impune lobbyștilor să-și dezvăluie clienții și contractele cu aceștia.

Și Comisia Europeană le cere comisarilor și înalților oficiali să facă publice întâlnirile lor cu lobbyiștii și alte grupuri de presiune, dar niciun organism de verificare nu a fost însărcinat să supravegheze dacă oficialii europeni respectă regula. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *