◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Confernța ONU privind biodiversitatea, COP15, Montreal, Canada

Guvernele și sectorul privat trebuie să acționeze pentru a proteja în mod eficient mediul natural, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, prezent la Conferința Națiunilor Unite pentru Biodiversitate, COP15, la Montreal, Canada (Cf. COP15 à Montréal : le chef de l’ONU exhorte gouvernements et entreprises à intensifier leurs actions pour protéger la nature | ONU Info (un.org), postat pe 7 decembrie 2022): „Ecosistemele au devenit jucării pentru profit. Activitățile umane devastează pădurile, junglele, terenurile agricole, oceanele, râurile, mările și lacurile care au fost odinioară înfloritoare”, a spus el. „Războiul Umanității împotriva naturii este în cele din urmă un război împotriva noastră înșine”.

COP15 a stabilit noi obiective pentru prezervarea naturii în deceniul acesta, amintind din nou că un milion de specii sunt amenințate cu dispariția: „Avem nevoie de guverne ca să dezvolte planuri naționale de acțiune ambițioase, care să protejeze și să păstreze darurile naturii și să pună planeta noastră pe calea vindecării; avem nevoie de companii și investitori ca să acorde prioritate protecției naturii în planurile lor de afaceri și să investească în metode durabile de producție și extracție pentru fiecare verigă a lanțurilor lor de aprovizionare. Acțiunea pentru climă și protecția biodiversității sunt două fețe ale aceleiași monede”, a mai spus Guterres…

 

Protecția activiștilor

Secretarul general a fost întrebat de jurnaliști despre reprimarea de către diferite guverne a protestelor de mediu: exprimându-și îngrijorarea cu privire la persecuția activiștilor în general, el a reiterat mesajul cu privire la primatul drepturilor Omului: „Este complet inacceptabil că activiștii de mediu sunt victime ale încălcărilor drepturilor Omului și știm că unii dintre ei au fost în închisoare, unii dintre ei au fost amenințați și chiar unii și-au pierdut viața”, a declarat el.

 

Reglementare și finanțare

António Guterres a cerut cadre de reglementare mai puternice și măsuri de dezvăluire care să pună capăt „greenwashingului” și să tragă la răspundere sectorul privat. În plus, țările în curs de dezvoltare trebuie să aibă, de asemenea, un acces mai direct, mai simplu și mai rapid la finanțarea atât de necesară: „Avem nevoie de țările dezvoltate să ofere sprijin financiar semnificativ țărilor din sud, în calitate de custode al bogăției naturale a lumii, după secole de exploatare și pierdere”. Guterres a subliniat, de asemenea, necesitatea de a lucra cot la cot cu popoarele indigene, comunitățile locale și tinerii, pe care i-a numit „cei mai eficienți administratori ai biodiversității”.

Înainte de începerea COP15, secretarul general s-a întâlnit cu unii dintre acești custozi și le-a ascultat preocupările cu privire la pierderea biodiversității, precum și problemele conexe, în special drepturile omului. Mărturiile lor „au fost foarte în concordanță cu principiul conform căruia drepturile omului trebuie să fie în centrul a tot ceea ce facem cu privire la mediu și în centrul lucrărilor acestei conferințe”, a spus el.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *