◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

„ALĂTURI DE TEMNIȚĂ”

Acesta a fost titlul colajului alcătuit de domnul profesor Dan Șalapa, membru al UZPR special pentru o activitate cultural-educativă, de comemorare și aduceri aminte, lansare de carte dedicată unor modele de conduită civică și patriotică în beneficiul semenilor, de la a căror martirizare s-au împlinit în ziua de 20 iulie 2023, 70 de ani. „Alături de temniță” s-a numit momentul artistic pentru care publicul a aplaudat în picioare minute bune, semn de apreciere pentru text și interpretare ( artista Cristina Barna, prof.  Dan Șalapa și prof. Ileana Pișleagă).

Cei trei comemorați pe 20 iulie 2023 sunt fii de frunte ai neamului românesc, bărbați adevărați care s-au înscris în focul cel mai aprins al luptei dintre Bine și Rău, sfârșind în fața plutonului de execuție: Dumitru I. Totir, Nae Trocan și Dumitru Năsărâmbă. Ei și urmașii lor au avut de înfruntat încercări peste firea omului de grele, de nedrepte, pe care le-au intuit dar și le-au asumat fără să ezite, fiind siguri de viitorul bun al țării lor. Cei trei au făcut parte dintr-o generație de excepție care a suprasaturat temnițele comuniste, o generație care prin suferințe inimaginabile a încercat să pună stavilă celor mai crude și sângeroase hoarde care s-au năpustit asupra bietei noastre țări, „ciuma roșie de la răsărit” susținută obedient de cozile de topor din propria noastră țară.

Activitatea de la Drobeta a fost parte integrantă din proiectul Caravana Istoriei, inițiată de Fundația Culturală Memoria din București reprezentată la Drobeta prin doamna Cristina Chirvasie.

Instituții importante din județul nostru ( Palatul Culturii-gazda evenimentului, Asociația Foștilor Deținuți Politic Filiala  Mehedinți, Episcopia Severinului și Strehaiei, urmașii martirului Totir ,UZPR, ) s-au alăturat Caravanei din dorința sinceră de a-și exprima respectul și dragostea față de cei care au trecut prin focul Iadului din dragoste pentru Neam și Țară. Toți cei prezenți la eveniment au înconjurat cu o dragoste curată și sinceră pe frații Totir veniți cu toții la eveniment, așa cum fac de când se știu. Toți ca unul și-au șlefuit caracterele  numai ei știu cu ce preț, încât au devenit capabili să ierte, consolându-se cu gândul că li s-a oferit onoarea să sufere pentru neamul românesc, așa cum au învățat de la părinții lor. Ei au cunoscut în trista lor viață acea dragoste plină de speranță care mântuiește, vindecă și înalță. Sunt conștienți că jertfa se face din iubire și nu orice fel de iubire ci una purificată prin suferință. Deși nu sunt bogați material, sunt foarte bogați spiritual dovadă că anual oferă o bursă celui mai bun elev al Școlii D.I. Totir.

Ileana Rotaru Totir cu bursierul Școlii Dumitru I Totir, prezenți la activitate

 

Ei organizează tot felul de evenimente dedicate rezistenței anticomuniste iar anul acesta au reușit să adune într-un volum lansat tot pe 20 iulie 2023 în sala Grigore Cerchez a Palatului Culturii, cele mai frumoase scrieri ale tatălui lor. Așa a luat naștere cartea „Pagini alese” care a fost dăruită cu tot sufletul fiecărui participant la eveniment. Mulțumim și pe această cale organizatorilor.

Fixarea unei plăci comemorative pe casa lui Dumitru Totir

 

Ileana MATEESCU, membru UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *