◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro11.05.2024

Talibanii au închis un radiodifuzor afgan, din cauza unui proiect jurnalistic care include femei

Rețeaua globală a International Press Institute condamnă ferm închiderea de către talibani a radiodifuzorului independent Hamisha Bahar, după ce autoritățile au percheziționat postul în timpul unui curs de jurnalism care a inclus femei jurnaliste.

Potrivit ipi.media, un grup de ofițeri talibani a percheziționat birourile Hamisha Bahar, întrerupând pregătirea care se desfășura și care făcea parte dintr-un atelier de jurnalism de trei luni. Potrivit lui Atal Khan Stanekzai, șeful Hamisha Bahar, la curs au participat 16 jurnaliști, dintre care șase femei. În timpul raidului, ofițerii i-au amenințat pe cei prezenți și le-au hărțuit verbal pe femeile jurnaliste, inclusiv comparând antrenamentul cu prostituția, potrivit declarațiilor unui jurnalist. A doua zi, un alt grup de polițiști locali s-a întors la birouri și a ordonat închiderea rețelei, susținând că instruirea a fost o încălcare a politicilor care interzic orice formă de învățământ superior pentru femei. Radiodifuzorul a fost închis, iar birourile sale au fost sigilate.

Centrul Jurnaliştilor din Afganistan (AFJC) le-a cerut talibanilor „să îndrume autorităţile locale din provincia Nangarhar să respecte dictatele statului de drept prin retragerea imediată a ordinului de închidere a reţelei de radio şi TV Hamisha Bahar”.

Hamisha Bahar, post de radio independent fondat în 2011, găzduiește o serie de programe de formare, iar pe site-ul său se menționează că a pregătit peste 600 de studenți. De asemenea, postul a fost anterior o țintă a talibanilor și, potrivit rapoartelor, autoritățile talibane sunt nemulțumite de știrile difuzate de acest post. Stanekzai a fost arestat anterior pentru munca sa la Hamisha Bahar, de forțele talibane. „Închiderea radioului și TV Hamisha Bahar pentru includerea femeilor într-un program de formare în jurnalism este îngrozitoare și reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Acest ultim atac asupra presei este doar un alt exemplu al intoleranței regimului taliban față de libertatea presei și al încercării lor de a șterge femeile din viața publică”, a declarat Amy Brouillette, directorul IPI. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *