◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

„Mișcarea prosoapelor” – cetățenii greci cer accesul public liber la plaje

Cetățenii greci sunt din ce în ce mai frustrați de preluarea unor porțiuni mari de coastă de către întreprinderile private care restricționează ilegal accesul la plaje și percep frecvent sume exorbitante pentru închirierea șezlongurilor. Locuitorii din Nikiti și Nea Potidea din Halkidiki au trecut la acțiune, organizând manifestări publice în cadrul așa-numitei „Mișcări a Prosoapelor”, pentru restabilirea accesului public deplin la plajele Greciei, tează BalkanInsight.

Mișcarea a început în luna iunie, pe insula Rodos, apoi s-a extins pe insula Paros, unde locuitorii au măsurat suprafața de plajă ocupată de umbrele de soare și au documentat extinderea acesteia în ciuda lipsei de autorizații. Au urmat Naxos, Creta și Attica.

Legea greacă nu recunoaște plajele private. Cu toate acestea, conform unui raport al radiodifuzorului public din Grecia, aproximativ 80% din plaja Falasarna din Creta – considerată una dintre cele mai frumoase din lume și parte a rețelei Natura 2000, de zone protejate – a fost efectiv împrejmuită de întreprinderi private care operează fără permise. Amenzile cu care se confruntă se ridică la aproximativ jumătate de zi de încasări, mult prea mică pentru a acționa ca un factor de descurajare.

Curtea Supremă a Greciei a trimis o notă procurorilor, în care a reiterat că blocarea accesului la plajele publice rămâne ilegală și că cei care încalcă regulile ar trebui sancționați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *