◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Strategie europeană pentru sănătatea mintală

Comisia Europeană și-a prezentat strategia de sănătate mintală, subliniind o abordare intersectorială, care urmează să fie realizată prin 20 de inițiative emblematice, susținute de 1,23 miliarde de euro în finanțare. Strategia își propune să integreze sănătatea mintală în toate politicile, de la educație și mediu până la ocuparea forței de muncă și lumea digitală. „Obstacolele din calea sănătății mintale nu pot fi depășite doar în cadrul sistemului de sănătate”, se arată în strategia Comisiei.

Propunerea, cu care Comisia susține că „deschide porțile”, se concentrează în mod special pe promovarea sănătății mintale, prevenirea și intervenția timpurie, sănătatea mintală a tinerilor și a grupurilor vulnerabile ale societății, bunăstarea la locul de muncă, sistemele de sănătate mintală, distrugerea stigmatizării și o abordare globală.

Dincolo de a încerca să spargă stigmatizarea problemelor de sănătate mintală, executivul UE a subliniat importanța îmbunătățirii capacităților și a accesibilității serviciilor de sănătate. „De asemenea, trebuie să ne asigurăm că avem acces la servicii care îi vor putea sprijini pe cei care vorbesc despre aceste problem. Este vorba de prevenire, dar este și de acces și aceasta este o problemă orizontală în abordarea noastră”, a spus șefa UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Inițiativele de construire a comunității urmăresc să îmbunătățească bunăstarea vârstnicilor europeni, care se confruntă cu provocări neabordate de sănătate mintală și cu o singurătate în creștere. De asemenea, Comisia a anunțat că alocă șase milioane de euro pentru a sprijini dezvoltarea și punerea în aplicare a politicilor de prevenire a depresiei și a sinuciderii în întregul bloc comunitar. Alte două milioane de euro sunt alocate pentru a oferi persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală un set de recomandări bazate pe dovezi care vor fi promovate activ și disponibile online.

Pentru anul următor, 2024, Comisia intenționează să ajute la construirea unei rețele de sănătate mintală a copiilor și a tinerilor și să dezvolte un set de instrumente de prevenire, potrivit EURACTIV.

În ultimele douăsprezece luni, 27% dintre lucrători au raportat că au experimentat stres, depresie sau anxietate legate de muncă. Pe această direcție, Comisia urmează să prezinte o inițiativă la nivelul UE privind riscurile psihosociale ale epuizării, pentru a crește gradul de conștientizare a sănătății mintale în companii. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *