◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Plan național pentru combaterea efectelor caniculei; în Franța

Valurile de căldură vor deveni mai frecvente, mai intense și mai lungi în verile viitoare, pe măsură ce criza climatică se agravează. În aceste condiții, Guvernul francez a elaborat primul plan național pentru a combate efectele valurilor de căldură prelungite.

Vara anului 2022 a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată în Franța iar estimările arată că Parisul va înregistra o temperatură de 50 de grade Celsius înainte de 2050 – valurile de căldură se prelungesc, de asemenea, cu mai multe „nopți tropicale”, unde temperatura nu scade sub 20 de grade Celsius.

Valurile de căldură reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății și chiar a vieții și, deși orașele au deja propriile planuri de urgență, care sunt implementate odată cu creșterea temperaturii, și Guvernul a dezvăluit primul său plan la nivel național pentru a face față efectelor acestor valuri. Planul cere tuturor prefecturilor să creeze o hartă a „locurilor de răcoare”, cu zonele umbrite, clădirile cu aer condiționat care sunt deschise publicului. Hărțile ar trebui să includă și fântânile cu apă potabilă. Aceste hărți vor deveni generalizate în toată Franța.

De asemenea, planul include alerte prin SMS pentru valuri de căldură, care vor fi trimise persoanelor care intră într-o zonă aflată în alertă de caniculă și le vor informa despre orice riscuri specifice – cum ar fi incendiile de vegetație – precum și sfaturi de sănătate și cele mai bune practici pentru spațiile publice.

De asemenea, operatorul de rețea Enedis și furnizorul de rețea RTE vor intensifica supravegherea rețelei electrice și vor desfășura echipe de urgență în perioadele de caniculă și secetă, pentru a evita întreruperile de curent.

Tot în planul național francez, detaiat de thelocal.com, este inclusă măsura ca sălile de clasă ale școlilor să fie inspectate periodic, verificările concentrându-se pe temperatură și măsurile luate pentru a se menține sălile de clasă răcoroase. De asemenea, școlilor li se va cere să aibă cel puțin un spațiu mare și răcoros disponibil pentru ca elevii să susțină examene.

În același timp, inspectorii din Franța vor intensifica inspecțiile la locurile de muncă în care personalul lucrează în aer liber în perioadele de caniculă și vor oferi companiilor îndrumări privind menținerea personalului în siguranță. Iar tinerii care fac serviciul național vor fi folosiți pentru a verifica persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, și îi vor încuraja să se înscrie la „registrul de risc” al persoanelor care primesc controale regulate și sfaturi de sănătate în timpul caniculelor.

Și lucrătorii poștali vor distribui sfaturi despre menținerea în siguranță în timpul valurilor de căldură.

Mai departe, Guvernul dorește ca departamentele să creeze un registru al tuturor evenimentelor sportive și culturale de la jumătatea lunii iunie încolo, primarii trimițând prefecturilor liste cu evenimentele din zona lor. Când este declarat un val de căldură, Prefectura va convoca organizatorii evenimentului și le va cere să-și adapteze evenimentul pentru a se asigura că acesta rămâne în siguranță pentru participanți. (redacția UZPR)

Foto: Norbert Braun/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *