◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

„Rezistența la schimbare”. Firmele de GPL fac lobby pentru menținerea boilerelor pe gaz în casele europenilor

Firmele de gaze petroliere lichefiate doresc o directivă europeană care să favorizeze biocombustibilii și hidrogenul, spre care ar putea trece în condițiile ambițiilor climatic ale UE, care vor genera schimbări majore. Concret, potrivit The Guardian, care citează o serie de e-mailuri care au ajuns în presă, industria europeană a gazelor s-a angajat într-o operațiune de lobby intensă pentru a încerca să împiedice eliminarea treptată a cazanelor pe gaz în urma modificărilor viitoare ale legislației UE, sugerează e-mailurile scurse. Concret, companiile de gaze doresc să mențină cazanele pe gaz în funcțiune pentru a-și proteja piața actuală și pentru a le permite să se adapteze la ceea ce ei consideră potențiale noi piețe „verzi” – biocombustibili și hidrogen – în ciuda preocupărilor serioase cu privire la viabilitatea acestora.

Scurgerile de e-mailuri, obținute de publicația de jurnalism de investigație DeSmog, ca parte a unui proiect finanțat de Journalismfund.eu, arată că industria încearcă să introducă lacune în legislație, care ar permite continuarea vânzării de cazane.

E-mailurile și informațiile de la Parlamentul European cu privire la reuniunile și conferințele de lobby indică faptul că industria gazelor petroliere lichide (GPL) a preluat conducerea efortului de lobby, potrivit EURACTIV. GPL este numele dat butanului și propanului, combustibili fosili care sunt produse secundare ale extracției și rafinării petrolului și gazelor. Canistrele și rezervoarele au fost un pilon de bază al comunităților rurale din Europa care nu sunt conectate la rețeaua de gaz și au opțiuni limitate de încălzire.

Aproximativ 16,8 milioane de oameni din UE folosesc GPL, aproximativ 4% din populație. Industria GPL este reprezentată de Liquid Gas Europe, o organizație comercială care a organizat o serie de evenimente de mare profil și întâlniri cu ușile închise cu membrii Parlamentului European în ultimele luni.

Accentul lor vizează legislația UE cunoscută sub numele de Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), care reglementează modul în care casele pot fi izolate și încălzite în întregul bloc comunitar și care urmează să fie revizuită. Modificările propuse vor fi votate de Parlamentul European săptămâna viitoare.

Unul dintre obiectivele revizuirii este de a încuraja eliminarea treptată a cazanelor pe gaz. Deși acest lucru se adresează cazanelor de un fel diferit de cele care utilizează GPL, industria percepe orice astfel de eliminare treptată ca pe o potențială amenințare pentru viitorul său.

Stimulentele guvernamentale pentru instalarea de noi cazane pe combustibili fosili ar trebui oprite „mult mai repede” din cauza războiului Rusiei în Ucraina, a explicat un oficial al UE, declarând că data de încheiere actuală, 2027, este „mult prea târzie” și trebuie anticipată. Dar Henry Cubbon, președintele GPL al distribuitorului american de combustibil Propane DCC, a declarat la Congresul GPL de la Barcelona, în iunie anul trecut: „Cazanul pe gaz este mijlocul nostru de existență – dacă este interzis, avem o problemă reală”.

Lobbyiștii GPL simt, de asemenea, o oportunitate, arată e-mailurile și alte eforturi de lobby. Ei doresc ca directiva să prevadă un tratament favorabil al biocombustibililor, obținuți din deșeuri sau din alte materiale organice, și al hidrogenului ca combustibil pentru încălzirea locuinței. După cum arată e-mailurile și materialele de marketing, industria GPL își bazează lobby-ul pe „nevoile unice ale comunităților rurale”, pe care le descrie ca fiind nedeservite și expuse riscului.

Dar acest lucru este foarte controversat. Experții cred din ce în ce mai mult că hidrogenul se va dovedi un instrument scump pentru încălzirea locuinței, deoarece nu este potrivit pentru uz casnic și, de asemenea, cred că este puțin probabil ca producția de biocombustibil să fie intensificată pentru a deveni un combustibil pentru încălzire de masă.

Experții au declarat pentru DeSmog și The Guardian că acest efort intens de lobby al industriei GPL ar putea „să deraieze sau să distrugă” încercările de a trece casele rurale la alternative mai ecologice pe termen lung, în principal pompe de căldură și energie solară pe acoperiș.

Silvia Pastorelli, militant pentru climă și energie la Greenpeace UE, susține că „lobby-ul gazului încearcă să-și protejeze propriul rezultat atunci când falsifică preocuparea pentru comunitățile rurale și exploatează temerile autentice ale oamenilor cu privire la sărăcia energetică. Nu contează care este problema, răspunsul lor este întotdeauna același: mai mulți combustibili fosili”. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *