◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Eveniment editorial. Lansarea cărții „Candela și ceasul”, de Constantin Gherasim

În cadrul Festivalului Național „George Bacovia” Bac-Fest, organizat la Biblioteca Județeană  „C. Sturdza” Bacău, a fost lansată cartea „Candela și ceasul”, semnată de Constantin Gherasim. Apărută la Editura „Timpul”  din Iași, cuprinde povestiri inedite sau apărute în paginile revistelor „Convorbiri literare” și „Ateneu”.

Despre debutul în volum cu proză scurtă a lui Constantin Gherasim, membru al UZPR, filiala „Mircea Mircu” Bacău, a vorbit Mircea Platon, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare” din Iași: „Constantin Gherasim a funcționat până acum ca profesor, ca jurnalist și ca preot. În cea din urmă calitate, a stat la căpătâiul oamenilor legând și dezlegând. Ca jurnalist, a stat la căpătâiul urbei sale fără a avea mare putere. A observat. Proza lui din acest volum de debut este una a singurătății, a personajelor care încearcă să găsească înțeles unor situații de trecere spre nimic și căldură umană în contexte dezumanizante. E proza despre oameni care caută, chiar fără să știe, un duhovnic a unui autor care caută suflete pe care să le asculte și, după puteri, să le tămăduiască. E o proză care nu rezolvă nimic, dar care ne leagă mai bine de umanitatea din noi. Într-o epocă a tuturor prăbușirilor morale, povestirile din Candela și ceasul nu lasă nicio piatră nerăsturnată în căutarea bunătății noastre uitate. Gramatica perversă a modernizării forțat industriale sau post-industriale care le-a falsificat românilor viața în ultimele opt decenii e prezentată aici în tușe de mare acuitate culturală și sociologică. O carte scrisă cu intuiția binelui alimentată, ca o flacără, de compasiune. Spre deosebire de cinismul sau sentimentalismul cu program incluziv și divers al unei mari părți din proza contemporană, aici avem debutul unui prozator care nu scrie nici pentru accesare de fonduri, nici pentru invitații la festivaluri, nici pentru includerea pe liste de autori propuși la export. E proza ca o conversație între prieteni atentă la micile detalii din care suntem toți făcuți și de care, atunci când le regăsim intacte în ciuda insistențelor demolatoare sau falsificatoare, trebuie să reînvățăm să ne bucurăm”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *