◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

COP28. Eliminarea combustibililor fosili împarte lumea în două tabere

Problema centrală a COP28 – discuțiile ONU privind schimbările climatice, desfășurate în principalul stat producător de petrol, Emiratele Arabe Unite – este dacă se va ajunge la primul acord global pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili. Arderea combustibililor fosili pentru energie este de departe cea mai mare cauză a schimbărilor climatice. Este, de asemenea, motorul vieții moderne – chiar și cu creșterea surselor regenerabile, combustibilii fosili produc aproximativ 80% din energia lumii.

Dar negocierile ONU privind schimbările climatice din ultimele trei decenii nu au abordat încă problema direct. Abia Summitul COP26 de la Glasgow, din 2021, a făcut primul progres tangibil către un acord de ieșire din scena energetic a combustibililor fosili, cu un acord de reducere a consumului de cărbune, dar fără a menționa petrolul și gazele.

La COP28 din Dubai, peste 80 de țări fac eforturi pentru un pact mai larg pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili care emit CO2. Printre aceștia se numără Uniunea Europeană și comisarul său pentru climă, Wopke Hoekstra: „Vreau ca acest COP să marcheze începutul sfârșitului combustibililor fosili”. „Eliminarea treptată este un instrument pentru atingerea scopului, dar obiectivul este un sistem energetic care nu are emisii”, a declarat ministrul de Externe al Norvegiei, Espen Barthe Eide, potrivit euractiv.com.

Pe lângă cele 27 de țări din UE și Norvegia – cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa, cu excepția Rusiei – această poziție este susținută și de producătorii occidentali SUA și Canada, micile state insulare vulnerabile climatice, unele națiuni africane, inclusiv Kenya și Etiopia, precum și Țările din America Latină Chile și Columbia.

Opoziția față de eliminarea treptată a combustibililor fosili, susțin diplomații, este condusă de Rusia, Arabia Saudită și China, care este cel mai mare emițător de carbon din lume. Uganda, Mozambic și alte state de pe continental african, cu tarife scăzute de acces la energie electrică, plănuiesc să își dezvolte sau să-și extindă producția de petrol și gaze. Uganda a început să foreze primul puț de producție în acest an. „Să-i spui Ugandei să oprească combustibilii fosili, este într-adevăr o insultă. Este ca și cum ai spune Ugandei să rămână în sărăcie”, a spus ministrul Energiei, Ruth Nankabirwa.

Negociatorii țărilor au la dispoziție doar câteva zile pentru a găsi un acord înainte de încheierea Summit-ului, programată pe 12 decembrie. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *