◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.09.2024

Raport. Jurnaliștii turci se declară asaltați de atacuri fizice și hărțuire online

Majoritatea jurnaliştilor turci afirmă că se simt nesiguri în timp ce îşi fac treaba, din cauza atacurilor fizice şi a hărțuirii online, se arată într-un nou raport al Asociaţiei de Studii Media şi Drept din Turcia (MLSA).

Potrivit raportului, „Jurnalism in Turkey: I Do Not Feel Safe”, mai mult de 80% dintre jurnaliştii chestionaţi s-au confruntat cu violenţă fizică în ultimii cinci ani, iar 79% au fost atacaţi online cel puţin o dată în aceeași perioadă. „Cea mai frecventă formă de violență cu care se confruntă jurnaliștii sunt insultele și discursul instigator la ură. Aceasta este urmată de asalt cu gaze lacrimogene, spray cu piper sau alte gaze”, se arată în raportul citat de BalkanInsight.

Mediul online în care jurnaliştii au declarat că au fost cei mai expuşi ameninţărilor a fost Twitter, unde 70% dintre respondenţi au declarat că au suferit atacuri. Un total de 87% dintre jurnaliștii chestionați au spus că nu se simt în siguranță în timp ce își fac treaba.

Potrivit lui Baris Altintas, copreședintele MLSA, „principalul motiv este că făptașii pot acționa fără teama de a fi urmăriți penal. Rădăcina problemei este impunitatea, așa cum am văzut în alte țări. Pentru că statul și justiția încurajează atacurile asupra jurnaliștilor, agenții de securitate sau trolii online văd  că au dreptul să o facă”.

Concluziile raportului au indicat că oficialii au fost implicați într-un număr semnificativ de cazuri. „Identitatea a 18,7% dintre autorii amenințărilor și atacurilor fizice nu era cunoscută de participanții la sondaj. Dintre făptași, 17,6% erau funcționari publici, iar 28,6% erau ofițeri de poliție”, se arată în raport. Altintas a adăugat că statul și justiția i-au răsplătit pe unii făptași în loc să-i pedepsească: „De exemplu, un șef de poliție care a hărțuit un activist în fața camerelor de filmat și a făcut același lucru cu mulți jurnalişti din domeniu a fost avansat”. (redacția UZPR)

Foto: Egin Akyurt/Pixabay 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *