◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro10.05.2024

Balkan Investigative Reporting Network, câștig de cauză în fața autorității de reglementare a presei din Kosovo

O instanță de la Pristina a anulat decizia autorității naționale de reglementare a presei din Kosovo de a avertiza Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) Kosovo cu privire la investigația asupra unui om de afaceri care a încălcat regulile anti-monopol pe piața energiei solare.

Tribunalul de bază din Pristina a anulat atfel o decizie luată de Comisia independentă de presă, IMC, în ianuarie 2021, care a emis un avertisment către programul de televiziune BIRN Kosovo „Jeta ne Kosove” cu privire la ancheta sa cu privire la practicile unui om de afaceri. Ancheta, intitulată „Energie necurată: kosovarul care ar fi proprietarul soarelui”, a arătat că omul de afaceri Blerim Devolli s-a aflat în spatele a șase companii care culegeau milioane de euro din vânzarea energiei solare, încălcând regulile anti-monopol și a fost difuzată de postul public Radio Television of Kosovo, RTK, care a proiectat programul „Jeta ne Kosove” al BIRN Kosovo.

Acest lucru a determinat plângerea lui Devolli la IMC, instituția responsabilă de reglementarea, gestionarea și supravegherea radiodifuzorilor din Kosovo. Devolli a susținut că programul a folosit discurs instigator la ură și a încălcat Codul de etică al IMC pentru furnizorii de media audiovizuală.

Ancheta desfășurată de Visar Prebreza și Jeta Xharra a scos la iveală o schemă în care companiile ființe deținute de Devolli înregistrate în Malta ar fi beneficiat de tarife stimulative pentru producția de energie solară, încălcând regulile anti-monopol prin ascunderea adevăratului proprietar al companiilor, potrivit BalkanInsight.

În verdictul instanței de la Pristina, judecătorul Anita Nikqi-Morina a concluzionat că emisiunea a fost „pe deplin conformă cu Codul de etică”. Instanța a mai constatat că decizia IMC „nu a fost justificată în mod corespunzător” și „nu a stabilit corect situația de fapt”. Verdictul spunea că limbajul folosit în program „este sarcastic”. Curtea a mai constatat că decizia IMC de a mustra RTK și „Jeta ne Kosove” contrazice garanțiilor libertății de exprimare din Constituția Kosovo și practicilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

În 2021, BIRN a intentat un proces la Judecătoria Pristina împotriva deciziei IMC, descriindu-o drept Proces strategic împotriva participării publice (sau SLAPP) și a solicitat anularea acesteia. (redacția UZPR)

Foto: Robert Owen-Wahl/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *