◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro03.05.2024

Țările bogate, chemate să compenseze nivelurile excesive de emisii cu efect de seră

Țările industrializate bogate responsabile pentru niveluri excesive de emisii de gaze cu efect de seră ar putea fi obligate să plătească 170 miliarde de dolari în reparații pentru climă până în 2050, pentru a se asigura că sunt îndeplinite obiectivele de reducere a efectelor schimbării climei, a calculat un nou studiu, publicat în revista Nature Sustainability.

Compensația propusă, care se ridică la aproape șase miliarde de dolari anual, ar urma să fie plătită țărilor în curs de dezvoltare cu un nivel istoric scăzut de poluare. Sistemul de compensare se bazează pe ideea că atmosfera este un bun comun, o resursă naturală pentru toată lumea care nu a fost folosită în mod echitabil.

Este prima schemă în care țările bogate responsabile istoric pentru emisiile excesive cu efect de seră, inclusiv Marea Britanie, SUA, Germania, Japonia și Rusia, sunt considerate responsabile și ar trebui să compenseze țările care au contribuit cel mai puțin la încălzirea globală, dar trebuie să-și decarbonizeze economiile până în 2050. În acest scenariu ambițios, studiul a constatat că 55 de țări, inclusiv cea mai mare parte a Africii subsahariane și India, ar trebui să sacrifice mai mult de 75% din cota lor justă din bugetul de carbon.

Pe de altă parte, Marea Britanie a folosit de 2,5 ori alocarea echitabilă și ar fi obligată să plătească 7,7 miliarde de dolari pentru emisiile sale excesive până în 2050. SUA au folosit de peste patru ori cota echitabilă pentru a deveni cea mai bogată țară din lume, și ar fi responsabil pentru reparații de 80 de miliarde de dolari în cadrul acestei scheme.

„Este o chestiune de justiție a climei că, dacă cerem națiunilor să-și decarbonizeze rapid economiile, deși nu au nicio responsabilitate pentru emisiile în exces care destabilizază clima, atunci ar trebui să fie compensate pentru această povară nedreaptă”, a spus Andrew Fanning. , autor principal și cercetător vizitator la Institutul de Cercetare pentru Durabilitate al Universității din Leeds.

Pentru a menține încălzirea globală la sub 1,5 °C, bugetul total global de carbon începând din 1960 este de 1,8 tn de CO2 sau gaze echivalente cu efect de seră, conform cifrelor Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).

Folosind dimensiunea populației, cercetătorii au calculat cât de mult 168 de țări și-au suprautilizat sau subutilizat cota lor echitabilă din bugetul global de carbon din 1960. Unele țări se aflau în alocarea lor echitabilă, în timp ce nordul global (SUA, Europa, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Israel) și-au depășit deja în mod masiv cota echitabilă din comunul atmosferic.

Aproape 90% din excesul de emisii se datorează nordului global bogat, în timp ce restul provine din țările cu emisii mari din sudul global, în special state bogate în petrol, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, notează The Guardian.

Cinci țări cu emisii scăzute, cu populație mare – India, Indonezia, Pakistan, Nigeria și China (în prezent, cel mai mare emitent din lume) – ar avea dreptul să primească 102 miliarde de dolari, pentru că își sacrifică partea echitabilă din bugetul de carbon. (redacția UZPR)

Foto: Kouji Tsuru/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *