◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.05.2024

Federația Internațională a Jurnaliștilor cere sprijin internațional pentru jurnaliștii auto-exilați din Hong Kong

Un nou raport lansat de Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) dezvăluie provocările semnificative cu care se confruntă jurnaliștii auto-exilați din Hong Kong și solicită un sprijin internațional mai mare pentru presa din diaspora.

IFJ se alătură afiliaților săi, Uniunea Națională a Jurnaliștilor (NUJ), Communications Workers of America (CWA) Canada, Unifor și Media, Entertainment & Arts Alliance (MEAA), pentru a sublinia prăbușirea libertății presei în Hong Kong și necesitatea pentru jurnaliştii din exil să continue să ofere jurnalism independent vital pentru publicul global din Hong Kong şi China.

Raportul „Jurnaliştii în exil; A Survey of Media Workers in the Hong Kong Diaspora” conține date de sondaj și interviuri cu cel puțin 90 de lucrători media din Hong Kong din Regatul Unit, Canada, Taiwan, Statele Unite și Australia și a fost elaborat pentru IFJ de nou-înființata Asociație a Profesioniştilor în mass-media din Hong Kong (AOHKMP), dezvăluind experiențele jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media din Hong Kong forțați să lucreze în străinătate, în special ca urmare a controversatei Legi a securității naționale impuse de Beijing în 2020.

 

Sute de profesioniști au plecat peste hotare; exodul continuă

Raportul documentează modul în care o nouă comunitate din diaspora din Hong Kong, de peste 300.000 de oameni, se formează acum ca urmare a represiunilor. Printre cei care au plecat se numără membri cu experiență ai societății civile, cum ar fi politicieni, lucrători ai organizațiilor neguvernamentale (ONG), activiști, jurnaliști.

În efectuarea cercetării, AOHKMP a estimat că numărul de jurnalişti care au fugit din Hong Kong depăşeşte 200, dar potenţial fluxul de ieşiri continuă. Pe măsură ce instituțiile de presă s-au închis sub amenințarea acuzațiilor, mulți jurnaliști au avut ca singură opțiune să înceapă o nouă viață în străinătate. Dar jurnaliştii exilaţi şi platformele media nou-apărute se confruntă cu provocări imense pentru a-şi continua activitatea. „În general, acest sondaj pictează o imagine a unei comunități media în exil, care se confruntă cu multiple provocări, combinate cu o motivație de a menține tradiția unei mass-media libere din Hong Kong, deși în exil”, a spus Steve Vines, director al AOHKMP.

Raportul prezintă o evaluare importantă a condițiilor, experiențelor și aspirațiilor diasporei mass-media în creștere din Hong Kong, inclusiv impactul asupra vieții și carierei și temerile pe care le au acești profesioniști față de familia care încă locuiește în Hong Kong, în cazul în care jurnaliștii continuă să relateze critic din afara țării.

Factorii presanți, cum ar fi epuizarea, salariile inadecvate, luptele pentru a face conexiuni, barierele lingvistice și lipsa de cunoștințe despre politica locală au fost impedimente pentru mulți jurnaliști plecați din Hong Kong de a-și continua profesia în străinătate. Pe de altă parte, apariția instituțiilor media în diaspora a dovedit că există o cale. Posturi de știri precum The Points, HongKonger Station și Green Bean Media se numără printre zecile de posturi emergente care au promis să continue acoperirea despre Hong Kong din străinătate. Apariția comentariilor de la jurnaliști și activiști oferă o perspectivă valoroasă asupra evenimentelor actuale care afectează locuitorii din Hong Kong și nu numai, notează ifj.org.

Ca parte a sprijinului său continuu pentru diaspora mass-media din Hong Kong, IFJ lucrează cu afiliații săi la nivel global pentru a-i implica și pentru a sprijini jurnaliştii care își fac drum în noile lor vieți. „Sperăm că acest raport și recomandările sale pot încuraja unele conversații necesare și pot inspira strategii și programe inovatoare din partea guvernelor, sindicatelor, finanțatorilor și organizațiilor de dezvoltare media pentru a sprijini jurnaliștii din Hong Kong și instituțiile de presă din diaspora care se străduiesc să furnizeze rapoarte independente despre China extinsă”, notează IFJ. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *