◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

International Press Institute invită redacțiile
și jurnaliștii individuali să solicite finanțare pentru investigații transnaționale

Programul Jurnalism de investigație pentru Europa (IJ4EU) al International Press Institute (IPI) a deschis două noi sesiuni de cereri de propuneri, invitând redacțiile și jurnaliștii individuali să solicite finanțare pentru a colabora la investigații transnaționale.

Schema de sprijin pentru investigații jurnalistice a IJ4EU va oferi granturi de până la 50.000 de euro pentru a permite echipelor jurnalistice de orice tip – inclusiv redacții și instituții de investigație specializate – să colaboreze peste granițe pentru proiecte ambițioase, potrivit ipi.media.

Schema de sprijin pentru liber profesioniști a IJ4EU va oferi granturi de până la 20.000 de euro echipelor de investigații transfrontaliere, formate în principal din jurnaliști independenți.

Termenul limită pentru aplicațiile la ambele scheme este 31 martie, potrivit ipi.media.

Ambele scheme vor avea apeluri ulterioare în toamna lui 2024 și începutul lui 2025.

Condus de IPI, fondul IJ4EU va oferi 2 milioane EUR sub formă de granturi pentru a sprijini jurnalismul de investigație transfrontalier ca bun public în timpul ediției 2024/25 a programului.

 

Eligibilitate bazată pe rezidență

Aproximativ 1,5 milioane de euro vor fi distribuite prin Schema de sprijin pentru investigații și 500.000 de euro prin Schema de sprijin pentru jurnaliști independenți.

Criteriile de eligibilitate geografică sunt aceleași pentru ambele scheme. Aplicațiile trebuie depuse de echipe cu jurnaliști cu sediul în cel puțin două țări europene care s-au înscris la întreaga componentă intersectorială a Programului Europa Creativă, al Uniunii Europene, care oferă finanțare de bază pentru IJ4EU. Țări eligibile sunt toate cele 27 de state membre UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Ucraina.

Eligibilitatea se bazează pe rezidență, nu pe naționalitate. Proiectele trebuie să se concentreze pe subiecte cu relevanță transfrontalieră. Investigațiile pe toate subiectele vor fi luate în considerare.

Schema de asistență pentru freelanceri este concepută pentru echipele ai căror membri operează predominant în afara structurilor redacțiilor. Pe lângă bani, se oferă suplimentar asistență personalizată, prin mentorat și formare.

 

Echipele din toate tipurile de media, luate în considerare

Schema de sprijin pentru investigații este deschisă echipelor jurnalistice de orice configurație care au nevoie în principal de finanțare pentru a-și desfășura investigațiile.

Ambele scheme vin cu asistență practică și editorială, dacă este necesar, plus sprijin juridic și șansa de a participa la conferințe de specialitate.

Vor fi luate în considerare echipele care lucrează în toate tipurile de media – inclusiv tipărite, difuzare, media online, producție de filme documentare și povestiri pe mai multe platforme. Proiectele trebuie să urmărească să fie publicate de instituții media din cel puțin două țări.

Granturile IJ4EU pot fi utilizate pentru a acoperi aproape orice tip de cost necesar pentru producerea de conținut jurnalistic – costurile salariale și cu resursele umane atât pentru jurnaliștii angajați, cât și pentru cei independenți, costurile de cercetare, de călătorie, de traducere și administrative.

Detalii complete despre ambele scheme de finanțare și despre modul de aplicare, precum și informații despre proiectele finanțate în trecut, pot fi găsite pe site-ul IJ4EU. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *