◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Studiu. Unul din cinci copii cehi ar putea suferi de o boală mintală

Experții din Cehia avertizează cu privire la creșterea anxietății și a depresiei în rândul tinerilor țării, țara nereușind să își reformeze sistemul de sănătate mintală supraîncărcat, împovărat de concentrarea pe spitalizare, lipsa psihiatrilor pentru copii și stigmatizarea, arată rezultatele unui studiu recent al Institutului Național de Sănătate Mintală din Cehia (NUDZ), citat de BalkanInsight.

Studiul a constatat că până la 40% dintre elevii cehi de clasa a IX-a au prezentat semne de depresie moderată până la severă și 30% simptome de anxietate – două boli distinct, care se pot suprapune.

În timp ce fetele păreau de două ori mai predispuse să prezinte astfel de simptome, ele sunt și „mai dispuse să vorbească despre aceste probleme”, a explică terapeutul Iva Hadj Moussa la Radio Cehia.

Concret, unul din cinci copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani ar putea suferi de o boală mintală, potrivit experților cehi în psihiatrie, iar numărul acestora, în special în rândul adolescentelor, a crescut vertiginos în ultimii ani, cu consecințe uneori tragice.

Numărul copiilor cu tendințe suicidare și de auto-vătămare a urmat o tendință ascendentă similară, iar acum se manifestă la o vârstă mai mică decât înainte, la aproximativ 13-14 ani. Se estimează că aproximativ 40 până la 50 de copii se sinucid în fiecare an în Cehia. Pe de altă parte, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt considerați adulții cei mai predispuși să manifeste simptome de anxietate și depresie, alături de femeile cu copii. „Poate că motivul pentru care copiii noștri sunt atât de stresați este pentru că suntem atât de stresați ca părinți”, sugerează Hadj Moussa

În același timp, se estimează că cel puțin 700.000 de cehi suferă de depresie clinică, ce necesită tratament.

Sistemul de asistență mintală din Cehia, despre care lucrătorii și experții din prima linie au avertizat de mult că atinge rapid punctul de rupere, pare incapabil să abordeze ceea ce unii numesc acum „o epidemie”. „Aș descrie situația din psihiatria infantilă ca fiind în cel mai critic punct în care poate fi”, a declarat Jan Uhlir, de la Spitalul Universitar Ostrava, pentru Televiziunea Cehă. „Pacienții cu probleme de sănătate mintală sunt în creștere, iar rețeaua de servicii existentă, în special în ambulatoriile și spitalele de psihiatrie, se află la limita capacităților sale”, arată Ondrej Jakob, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. Un motiv cheie pentru aceasta este rata uimitor de scăzută de psihiatri pentru copii din Cehia – doar 180, inclusiv cei aproximativ jumătate care se află aproape de vârsta de pensionare. „Sistemul de sănătate și asistență socială se confruntă cu o provocare uriașă în ceea ce privește cum să-și păstreze oamenii buni, cum să nu-i lași să se epuizeze sau să fugă în altă parte”, a evaluat Milan Pilat de la Departamentul de Psihiatrie Infantilă de la Spitalul Facultății din Brno. (redacția UZPR)

Foto: Holger Langmaier/Pixabay

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *