◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Rețelele de jurnalism, soluție viabilă pentru relatările climatice și de mediu

Pentru a acoperi schimbările climatice în redacțiile cu resurse limitate, jurnaliștii trebuie să fie deschiși pentru colaborare, inclusive transfrontalieră, șila ideea creării de rețele care să asigure relatarea despre mediu. Concret, aceste rețele și-au dovedit deja viabilitatea, „oferind inspirație pentru punerea în comun a resurselor”, punctează Emmanuel Ameyaw, fondatorul The Climate Insight, din Ghana.

 

Cetățenii vor înțelege, politicienii vor fi obligați să acționeze

Doi jurnaliști specializați pe teme de climă din Ghana au lansat primul proiect de jurnalism climatic colaborativ din țară: Climate Journalism Network Ghana. Aceasta reprezintă o încercare de a unifica jurnaliștii care relatează despre climă, oferind instrumente și resurse gratuite pentru a-și îmbunătăți unii altora relatarea climatică. Într-o țară în care politica domină primele titluri, colaborarea eficientă în jurnalismul climatic este cheia pentru a „rupe” status quo-ul.

În Ghana se manifestă condiții meteorologice extreme – secetă, inundații și eroziune de coastă – iar țara și-a pierdut aproximativ 37% din terenurile de coastă din cauza eroziunii și inundațiilor între 2005 și 2017. Și totuși, aproximativ 53% dintre ghanezi nici măcar nu sunt conștienți de schimbările climatice, conform unui studiu din 2022 realizat de Afrobarometer, care susține necesitatea de a aborda „analfabetismul climatic”. Mass-media joacă un rol semnificativ în creșterea gradului de conștientizare a schimbărilor climatice, prin reportaje perspicace și precise. „O cât mai mare acoperire a climei înseamnă că ghanezii vor înțelege impactul schimbărilor climatice și vor fi inspirați să ia măsuri. Factorii politici vor fi forțați să acționeze și să formuleze politici axate pe climă”, notează reutersinstitute.politics.ox.ac.uk.

 

Resurse comune, articole de impact

Constrângerile legate de resurse împiedică abilitatea jurnaliștilor de a produce tipurile de povești climatice aprofundate care pot intra într-adevăr în legătură cu publicul. Scăderea bugetelor redacțiilor fac aproape imposibil ca un jurnalist individual să călătorească mulți kilometri prin țară pentru a produce un articol despre climă.

Pentru a acoperi eficient clima, jurnaliştii trebuie să se bazeze pe colaborare.

Se estimează că 40 de jurnalişti au fost instruiţi la primul atelier de jurnalism climatic de către lectori şi cercetători de la Centrul pentru Studii privind Schimbările Climatice şi Sustenabilitate şi Şcoala de Comunicare – ambele de la Universitatea din Ghana.

În mod similar, în redacțiile din Ghana și din alte părți din Sudul Global, aceste proiecte oferă șansa de a se pune în comun resursele și de a se produce povești mai ambițioase despre climă.

Rețelele de jurnalism ușurează, de asemenea, povara pentru jurnaliștii climatici: partajarea resurselor și furnizarea unui sistem de sprijin în ceea ce privește ideile de povestiri, sursele de interviuri și datele climatice. Ei promovează învățarea peer-to-peer, unde jurnaliştii cu experiență în domeniul climei pot îndruma și instrui tineri colegi pasionați de jurnalismul climatic.

 

Transparență, încredere, standarde stricte de etică

Creșterea Oxford Climate Journalism Network oferă un model puternic pentru indivizii și organizațiile care intenționează să înființeze o rețea locală de jurnaliști specializați pe relatare climatică. International Journalists Network, Hostwriter și Global Investigative Journalism Network sunt povești de succes la fel de solide, care se bazează pe colaborare.

Crearea unei rețele de jurnalism climatic la nivel local și specific țării le oferă și ghanezilor relatări identificabile și contextualizate. Acest lucru îi ajută pe cetățeni să înțeleagă impactul direct al schimbărilor climatice asupra vieții lor. De asemenea, îmbunătățește angajamentul comunității, care este esențial pentru impulsionarea acțiunilor și soluțiilor locale privind clima.

Proiectele de jurnalism climatic colaborativ trebuie să ia în considerare diferitele culturi din redacții, diferitele niveluri de expertiză, lipsurile de resurse și acoperirea publicului. Parteneriatele dintre jurnaliști, organizațiile media și părțile interesate din sectorul climatic trebuie să fie ancorate pe transparență, încredere, respect reciproc, standarde stricte de jurnalism și etică. (redacția UZPR)

Foto: Robert Owen Wahl/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *