◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.06.2024

Povestea unei liste..

Cronologic, povestea Listei Lagarde a început în momentul în care o foaie cu numele a aproximativ 2.000 de potențiali suspecți de evaziune fiscală, cu conturi nedeclarate la filiala din Geneva a băncii elvețiene HSBC și care poartă numele fostului ministru francez de Finanțe, Christine Lagarde (ulterior șef al FMI, în prezent șef al BCE) a fost trasmisă, în octombrie 2010, oficialilor greci, pentru a-i ajuta să combată evaziunea fiscală. Anterior, serviciul de informații francez DGSE l-a informat pe (atunci) șeful Agenției Naționale de Informații a Greciei că mulți dintre cei numiți într-un dosar mai mare cu această temă erau greci și că autoritățile franceze erau pregătite să ajute guvernul elen să combată evaziunea fiscală. Șeful serviciilor secrete grecești l-a informat apoi pe fostul ministru de Finanțe al guvernului George Papandreou, Giorgos Papakonstantinou, care a acceptat această informație într-o întâlnire cu ministrul francez de Finanțe, Christine Lagarde, cu condiția ca aceasta să rămână… discretă. Lista a ajuns, așadar, la autoritățile Greciei, dar discreția nu s-a mai clintit. După doi ani, lupta cu pricina nu începuse deloc și nu se auzea niciun sunet… Papakonstantinou a declarat ulterior, în cadrul unei anchete parlamentare, că „a predat toate dosarele noului șef al poliției fiscale și i-a cerut o anchetă completă”. Cu toate acestea, autoritățile fiscale au ales să nu continue demersul și Papakonstantinou și-a părăsit mandatul la jumătatea anului 2011, iar CD-ul pe care era lista… a dispărut. Succesorul lui Papakonstantinou, Evangelos Venizelos, a produs o copie pe un stick de memorie și a început o investigație – limitată – pentru a stabili dacă vreunul dintre cei enumerați s-a sustras de la impozite. Ancheta s-a uitat doar la aproximativ… zece politicieni și nu s-au luat măsuri legale. Abia atunci când noul ministru de Finanțe, Yannis Stournaras, a cerut la Paris un alt exemplar, Venizelos se presupune că și-a amintit de stick-ul USB din… sertarul secretarei sale.

Liniștea de siestă așezată peste acest segment al luptei cu evaziunea fiscal era întreruptă, cu mult „deranj” pentru cei vizați, de jurnalistul grec Kostas Vaxevanis, care a publicat-o în revista sa, Hot Doc, ca protest față de guvernul țării, care nu lansase nicio investigație. Dar în cazul său, reacția s-a produs cu viteza luminii: a doua zi a fost arestat pentru „încălcarea legilor privind confidențialitatea”, infracțiune cu o posibilă pedeapsă cu închisoarea. Trei zile mai târziu, Vaxevanis a fost judecat și găsit… nevinovat. De atunci, jurnalistul a fost nevoit să se confrunte cu 100 de procese de defăimare SLAPP (citește intimidare) de toate felurile, și le-a câștigat pe toate. Doar că recent, în timp ce lua masa în oraș cu familia, a fost atacat verbal și fizic de… unul dintre personajele de pe lista Lagarde, care a pălmuit-o inclusiv pe mama jurnalistului, după ce l-a ocărât de față cu fiica sa…

Pe scurt, în timp ce jurnalistul a fost hărțuit cu 100 de procese de toate felurile, omul de pe listă, suspect de evaziune fiscală notat ca atare de autoritățile franceze și predate cu nume și prenume autorităților elene, nu fusese deranjat de nimeni și, după 12 ani, s-a dovedit liber să-l îmbrâncească în plină zi, de față cu ai săi, pe omul care încercase să tragă autoritățile de mânecă și să atragă atenția opiniei publice.

Morala rămâne la latitudinea cititorului…

 

Roxana Istudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *