◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.07.2024

Conferință avocațială:
„Susținem excelența”

Unui cititor cu o minimă cultură juridică, titlul articolului ar crea o derută semantică, poate chiar o deraiere de la proprietatea cuvintelor. Sărim în sprijinul înțelesului asocierii sintagmelor printr-o explicație contextuală: Prof. univ. dr. Lizica MIHUȚ a inițiat, în Arad, o Asociație pe care a intitulat-o „Susținem excelența”, din care fac parte personalități ale urbei de pe Mureș. Acestea provin din diferite domenii ale cunoașterii, menite să împărtășească din experiența lor ca practici de succes și să încurajeze/ stimuleze manifestările excelente ale tinerilor. Între acestea, se regăsesc psihologi, pedagogi, asistenți sociali, manageri, economiști, scriitori, medici, jurnaliști, avocați etc.

De această dată, avocatul Diana Maria CHIȚOI a propus o Conferință în sala festivă a Palatului justiției din Arad, prin prezentarea unor remarcabile eseuri despre procedurile de avocatură, precum și aspirația și vocația de avocat, cu riscurile și pasiunile acestora, pentru „funcționarea corectă” a actului de justiție. Și nu pot să nu amintesc de Socrate, filosoful antic, condamnat pe nedrept de către juri, ori de poetul Ovidiu, cel exilat la Tomis, fără judecată. O, și de ce n-am aminti de schingiuirile publice ale lui Constantin Brâncoveanu, decapitat – împreună cu feciorii săi – de către un despot, fără drept de apărare și judecată publică. Am pomenit cele de mai sus, întrucât Baroul Arad anunță că se află în ajunul celebrării a 150 de ani de avocatură atestată documentar în Arad, ceea ce ar însemna că întâia manifestare justițiară, cu asistență avocățească ar fi avut loc în anul 1875. Prin urmare, de atunci putem vorbi de „profesia juridică”, iar – după cum susținea Decanul Baroului, Av. Andrei C. IONIȚĂ, rolul avocatului și-a redimensionat configurația spre „sfătuitor juridic”, „formator de opinie”, călăuzitor de înțelegere a informațiilor din textele juridice. In același loc, Andrei C. Ioniță punea necesitatea congruenței dintre atitudinea conservatoare (tradițională) și folosirea „inteligenței artificiale” în activitatea de profil.

 (E un moment de paranteză, pe care aș dori s-o completez, legat de experiența avocațială din Arad. În parcul din fața Palatului Cultural, se află statuia unuia dintre primii intelectuali români arădeni: Mircea Vasile Stănescu (1841 – 1888). Urmează studii de drept la Viena și Pesta, luând censura de avocat în anul 1866. În chiar acel an (1866), M. V. Stănescu deschide o Cancelarie avocățească în Arad, avându-l ca stagiar chiar pe scriitorul Ioan Slavici, originar din Șiria. Urmează întrebarea: Nu cumva ar trebui să se considere acest an întâia manifestare avocățească în Arad?)

Revenind la Conferință, Andrei C. IONIȚĂ, decanul Baroului, a expus, într-un limbaj coerent, exact, profesionist, un discurs provocator despre folosirea AI (inteligenței artificiale) în avocatură (insistând asupra onestității folosirii informațiilor și selectarea lor particularizată), despre confidențialitatea contractuală, precum și despre adoptarea europeană a „unor norme armonizate de inteligența artificială”. Există o precizare în discurs, sursă de meditație pentru profesia juridică: ”înțelegând mai bine rolul pe care l-am avut în trecut și îl avem în prezent, vom găsi calea de a ne defini mai bine rolul pe care-l vom putea avea pe mai departe și pe viitor, ca și corp profesional, tocmai prin promovarea acelor diferențe specifice și integrarea mijloacelor contemporane, inclusiv inteligența artificială, în activitatea noastră…”. E nevoie, susținea Decanul, de apărarea vocației în profesie, precum și a „drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor”, dincolo de „perspectivele mercantiliste”.

Moderând Conferința despre „Dialoguri despre excelență în justiție”, Prof. univ. dr. Lizica MIHUȚ s-a referit la profesiunea de avocat între pasiune și sacrificiu, precum și la oportunitățile și vulnerabilitățile profesiei de avocat.

 

Diana Maria CHIȚOI, avocat și consilier al Consiliului Baroului Arad, începe cu o afirmație elevată pe care o justifică: „cariera de avocat stă în pasiunea profundă pentru dreptate”. Înseamnă cunoașterea legilor, spre ”a proteja drepturile fundamentale ale individului, de a lupta împotriva nedreptății și de a susține adevărul…”. Drumul către excelență al avocatului, susține Diana CHIȚOI, presupune sacrificiu, vocație, responsabilitate, dedicație. Între frustrări, se regăsesc stresul constant, nopți nedormite, sacrificii, dezechilibre între viața de familie și orele dedicate studiului. Avocații, a precizat Diana Maria CHIȚOI, sunt „eroii necunoscuți” ai societății, „care luptă din umbră pentru a asigura că justiția prevalează”, contribuind la „crearea unei societății mai juste și mai echitabile”.

Conferința s-a încheiat într-o atmosferă sărbătorească, prin depunerea jurământului de către opt tineri avocați, proaspăt primiți în Barou.

A fost o manifestare educativă, cu o excelentă încărcătură emoțională, întreținută de discursuri rostite liber, cu pasiunea vorbelor înflăcărate de convingere și împărtășanie. Sala festivă a Palatului Justiției din Arad a vibrat de emoție și a reținut mesaje ce vizau relația echilibrată din balanța ținută în mână de Themis, zeița justiției și a dreptății.

 

Anton Ilica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *