◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Rețea globală de coordonare a reglementării platformelor digitale, sub egida UNESCO

Autoritățile de reglementare media din întreaga lume s-au reunit pentru prima dată la Dubrovnik, la invitația UNESCO și a Croației. Această întâlnire fără precedent a avut ca rezultat crearea unei rețele globale de autorități de reglementare, care va fi găzduită de UNESCO, ce va coordona răspunsul internațional la provocările generate de platformele digitale.

 

„Protejarea libertății de exprimare și a drepturilor omului”

Mai multe studii UNESCO au demonstrat riscurile grave pe care le prezintă răspândirea dezinformării online și a discursului instigator la ură, precum și a noilor forme de hărțuire și violență. În același timp, rețelele de socializare au devenit sursa zilnică de informații a majorității oamenilor, depășind presa scrisă, radioul și TV. UNESCO a dezvăluit concluziile unui sondaj de opinie comandat de IPSOS în 16 țări: 87% dintre respondenți s-au declarat îngrijorați că dezinformarea ar avea un impact major asupra alegerilor din țara lor, 67% au întâlnit discursuri instigatoare la ură pe rețelele sociale, 89% dintre respondenți au fost de acord că „guvernele și autoritățile de reglementare ar trebui să poată cere platformelor de social media să pună în aplicare măsuri de încredere și siguranță în timpul campaniilor electorale, pentru a proteja integritatea alegerilor”. Orientările UNESCO pentru guvernarea platformelor digitale urmăresc prevenirea acestor riscuri. Acestea au fost produsul unei consultări mondiale fără precedent, care a primit peste 10.000 de comentarii din partea părților interesate. „În fața platformelor globale, avem nevoie de răspunsuri globale. Datorită creării acestei rețele globale de autorități de reglementare, găzduită de UNESCO și susținută deja de participanți din 124 de țări, vom face față provocărilor majore pe care le ridică tehnologia digitală la scara necesară. Acțiunea comună se va baza pe un principiu călăuzitor: protejarea libertății de exprimare și a drepturilor omului”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.

 

Abordarea dezinformării online și a discursului instigator la ură

Crearea acestei rețele este un răspuns direct la primele Orientări globale pentru guvernarea platformelor digitale, publicate de UNESCO, o foaie de parcurs pentru guverne, organismele de reglementare, companiile digitale și cetățeni, pentru a defini și implementa măsuri echilibrate și eficiente. În 2023, mai multe autorități de reglementare regionale și globale majore au cerut dezvoltarea unor abordări coerente ale reglementării la nivel mondial, aliniate cu obiectivele UNESCO de a proteja libertatea de exprimare și accesul la informații.

Forumul desfășurat la Dubrovnik, Croația, și organizat de UNESCO și Agenția Croată pentru Media Electronică a reunit participanți din 124 de țări, inclusiv 87 de rețele naționale și regionale de autorități de reglementare, precum și platforme digitale, guverne, think tank-uri, organisme de conducere electorală și societate civilă. Aceștia s-au angajat să lucreze împreună pentru a implementa Orientările UNESCO prin co-finanțarea unui Forum global al autorităților de reglementare, găzduit de UNESCO, care se va reuni în mod regulat, împreună cu societatea civilă, pentru a-și coordona eforturile pentru o mai bună guvernare a platformelor digitale. Cu discuții și evenimente secundare dedicate combaterii dezinformării și discursurilor instigatoare la ură, protejării drepturilor omului, dotând publicul cu abilități de alfabetizare media și provocărilor tehnice legate de reglementare, întâlnirea de la Dubrovnik a fost un prim pas cheie pentru a permite autorităților de reglementare să învețe reciproc. experiențe și să planifice implementarea Ghidurilor UNESCO în jurisdicțiile lor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *