◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.07.2024

Construcțuii funerare celebre ale planetei

Bazilica Santa Croce din Florența

Adăpostește mormintele a 270 genii artistice și personalități istorice ale Italiei: Michelangelo Buonarroti, Galileo Galilei, Nicolo Machiavelli, Gioachino Rossini, inclusiv cenotaful (monument funerar, fără oseminte, care se găsesc în altă parte) lui Dante Alighieri, ale cărui oseminte sunt păstrate la Ravenna.

 

Biserica Saint Denis

Capodoperă a arhitecturii gotice, a fost construită între 1140 și 1144, fiind dedicată primului episcop al Parisului, martirizat în Montmartre în secolul al XIII-lea.

Necropola bazilicii, devenită catedrală în 1996, adăpostește mormintele a 42 de regi, 32 regine, 63 prinți și prințese și 10 mari baroni, în total 174 morminte ale aristcrației și caselor regale franceze.

 

Catedrala din Sevilla

A intrat în patrimoniul Mondial al Umanității în 1987.

După ce a fost înhumat la Valladolid, unde a murit în 1506, rămășițele pământești ale lui Cristofor Columb au fost mutate până în 1795 în Catedrala Santa Maria din Santo Domingo (Republica Dominicană de azi), apoi au fost transferate la Havana (Cuba) și de aici au fost aduse în 1899 la Sevilla, în Catedrală.

Cei patru purtători ai sicriului cu osemintele lui Cristofor Columb reprezintă fostel regate spaniole: Aragon, Castilia, Leon și Navarra.

 

Catedrala Sf. Paul din Londra

Este capodopera lui Sir Christopher Wren (1632-1723): construcția a început în 1675 și a durat 35 de ani. Domul Catedralei are înălțimea de 111 m și masa de 65 mii tone; diametrul cupolei Domului măsoară 34 m, situându-se pe locul doi în lume, după domul Bazilicii Sf. Petru din Roma.

Lungimea Catedralei este de 156 m iar înălțimea până la vârful Domuui este de 110 m. Catedrala are și alte două turnuri, mai mici, în stil baroc, iar în cel din stânga se află cel mai mare clopot din Anglia, „Marele Paul”, turnat în 1882, ce are masa de 17 tone.

Cripta Catedralei este cea mai mare din Europa – are 300 de morminte, printre care cel al amiralilor Nelson și Wellington, al lui Sir Alexander Fleming, descoperitorul penicilinei și al întemeietorului catedralei – Sir Christopher Wren (1632-1723), care a murit la 91 de ani, după ce a construit 50 de biserici în Londra. Epitaful ales de fiul lui Wren pentru mormânt este: „Cititorule, dacă îi cauți monumentul, uită-te în jurul tău”. 

 

Cimitirul Madeleine din Amiens

Deși un impresionant muzeu Jules Verne (1828-1905) se află la Nantes, mormântul celebrului autor de roamen SF se gășește la Amiens.

Folosind masca mortuară a scriiotrului, sculptorul local, Albert Rose, l-a înfățișat pe acesta ridicând lespedea grea a mormântului și ieșind până la jumătatea corpului, cu fața și brațul drept ridicate spre Cer. Epitaful de pe mormânt a fost compus de fiul scriitorului: „Spre nemurire și tinerețe eternă”.

 

Palatul Escorial de lângă Madrid

A fost ridicat în cinstea victoriei de la Saint-Quentin, pe 10 august 1557, când armata franceză a capitulat în fața celei spaniole; lucrările de construcție s-au desfășurat între 1563 și 1584.

În Panteonul Regal din Palat sunt înmormântați majoritatea regilor și reginelor Spaniei de la Carol Quintul la Alfonso al XIII-lea: osemintele lor se află într-o criptă situată în spatele altarului bazilicii, de formă octogonală, 13 regine în staânga și 13  regi în dreapta.

Tot aici se află și Panteonul Pruncilor, destinat părinților și copiilor care nu au devenit regi…

 

Panteonul din Roma

Epitaful de pe mormântul lui Rafael Sanzio (1483-1520), formulat de cardinalul Pietro Bembo, sună astfel, tradus în limba română: „În viață, Mama Natură se teme ca operele sale să nu-i depășească lucrarea, iar atunci când a murit s-a temut să nu dispară odată cu el”.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *