◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Legea care va obliga toți albanezii să plătească asigurare anti-cutremur stârnește controverse  

Guvernul Albaniei a înaintat spre consultare publică un proiect de lege care va prevedea plăți obligatorii de asigurare de la toți cetățenii pentru a acoperi costul reconstrucției în cazul unui viitor cutremur de proporții, precum cel care a ucis 51 de persoane în 2019.

Pagubele și costul reconstrucției au fost estimate la peste 1 miliard de euro, iar ajutoare a venit din întreaga lume, inclusiv echipe de răspuns rapid, donații de asistență umanitară și 1,5 miliarde de euro din partea UE și a statelor membre.

Aproape patru ani mai târziu, guvernul a propus o lege care prevede ca toți cetățenii să contribuie la Fondul Național pentru Cutremur, care va acționa ca o companie de asigurări responsabilă pentru prime, reasigurare, finanțare și procesarea daunelor.

Consiliul de Miniștri va stabili prima. Fondul va fi sub supravegherea Ministerului de Finanțe, va fi supravegheat de un consiliu și va funcționa ca societate pe acțiuni.

Proiectul de lege permite, de asemenea, ca Fondul să fie administrat de o companie privată, cum ar fi o companie de asigurare sau reasigurare din țările OCDE sau UE, cu un nivel de calitate a creditului A.

Toți rezidenții, inclusiv cei din apartamente, case și locuințe sociale, vor fi obligați să plătească prima, chiar dacă au polițe de asigurare existente. Proiectul prevede și că prima va fi acoperită de stat pentru cei cu venituri mici.

Guvernul susține că legea este necesară deoarece Albania ocupă primul loc în Europa în Indicele Riscului de Dezastre al Băncii Mondiale.

Dar sectorul asigurărilor private are îngrijorări. Venera Xhillari, director general adjunct al Atlantik Insurance, a declarat pentru Monitor că asigurarea împotriva altor riscuri va fi neglijată și mai mult, deoarece oamenii nu își pot permite. Acest lucru este problematic, deoarece oamenii ar trebui să fie acoperiți împotriva tuturor dezastrelor la care este expusă țara, inclusiv a inundațiilor: „În același timp, cei mai mari clienți ai companiilor de asigurări sunt băncile, care oferă asigurări de bunuri colaterale în scopuri de credit. Toți clienții care primesc împrumuturi sunt obligați să asigure imobilul împotriva incendiilor și cutremurului, unde banca este beneficiară. Potrivit proiectului de lege, cetățeanul va plăti două polițe de asigurare – pentru bancă și pentru stat”.

Potrivit euractiv.com, Xhillari a adăugat că Albania este deosebit de predispusă la cutremure, inundații, incendii forestiere, furtuni, alunecări de teren, secetă și temperaturi extreme. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *