◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Inteligența artificială schimbă în pas alert lumea așa cum o știm

Inteligența artificială (AI) este deja omniprezentă în viața noastră. Unele dintre cele mai importante domenii pentru omul modern sunt pe cale de a fi schimbate masiv și definitive. La capitolul divertisment, în viitor, poți să stai pe canapea și să comanzi un film personalizat, cu actori virtuali la alegere. Între timp, studiourile de film vor folosi programele de predicție sofisticate și vor analiza povestea unui scenariu de film pentru a prognoza potențialul său de box office.

Algoritmii AI vor permite medicilor și spitalelor să analizeze mai bine datele și să își personalizeze îngrijirea sănătății în funcție de genele, mediul și stilul de viață al fiecărui pacient. De la diagnosticarea tumorilor cerebrale până la decizia care tratament pentru cancer va funcționa cel mai bine pentru o persoană, AI va conduce revoluția medicinei personalizate.

Cercetătorii Universității California de Sud perfecționează inteligența artificială pentru a dejuca intențiile infractorilor internaționali, printre altele. Experții americani spun că aceste capacități de auto-învățare și automatizare activate de inteligența artificială pot proteja datele în mod mai sistematic și mai accesibil, ținând oamenii în siguranță de terorism sau chiar de furtul de identitate la scară mai mică. Instrumentele bazate pe inteligență artificială caută modele asociate cu virușii și programele informatice rău intenționate înainte ca acestea să poată fura cantități masive de informații sau să provoace ravagii.

Asistenții cu inteligență artificială vor ajuta persoanele în vârstă să rămână independente și să locuiască mai mult timp în propriile case. Instrumentele AI vor menține alimente nutritive disponibile, vor ajunge în siguranță la obiectele de pe rafturile înalte și vor monitoriza mișcarea în casa unui vârstnic. Uneltele ar putea tunde gazonul, ține geamurile spălate și chiar ajuta la îmbăiere și igienă. Multe alte locuri de muncă repetitive și fizice sunt perfecte pentru instrumentele bazate pe inteligență artificială. Dar munca asistată de AI poate fi și foarte importantă și în domenii periculoase, cum ar fi mineritul, stingerea incendiilor, curățarea minelor și manipularea materialelor radioactive.

 

Roboți în misiuni „imposibile” pentru oameni

Locul în care AI poate avea cel mai mare impact în viitorul apropiat sunt mașinile cu conducere autonomă. Spre deosebire de oameni, șoferii de inteligență artificială nu se uită niciodată jos la radio, nu își pun rimel sau nu se ceartă cu copiii lor de pe bancheta din spate. Datorită Google, mașinile autonome sunt deja aici și ar putea deveni omniprezente până în 2030. Trenurile fără șofer circulă deja în orașele europene, iar Boeing construiește un avion autonom, informează  news.usc.edu.

AI care este disponibilă în prezent are deja puterea de a modifica radical societatea, în moduri noi pe care le vedem în fiecare zi. Tehnologia a automatizat locurile de muncă încă de la Revoluția Industrială, deși niciodată până acum nu s-a întâmplat la această scară. Toată lumea, de la șoferii de camion la artiștii voice over, riscă să fie înlocuită de AI. Un studiu recent realizat de OpenAI, creatorul ChatGPT, a constatat că doar vreo 30 de tipuri de locuri de muncă sunt considerate protejate de automatizare în viitorul apropiat.

Inteligența artificială contribuie deja la progrese științifice majore, accelerând dramatic timpul necesar pentru a face descoperiri. A fost folosită pentru a inventa milioane de materiale care nu existau anterior, pentru a găsi potențiale molecule de medicamente de 1.000 de ori mai rapid decât metodele anterioare de ultimă generație și pentru a îmbunătăți înțelegerea asupra Universului, potrivit The Independent.

Mașinile echipate cu creier AI pot merge în locuri și pot face lucruri care ar fi fizic imposibile pentru oameni. Fără să fie limitați de nevoia de oxigen, nutrienți sau chiar de o durată de viață, roboții inteligenți ar putea merge în misiuni în spațiul cosmic sau pot îndeplini sarcini periculoase fără a risca viața umană. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *