◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Sute de mii de copii italieni muncesc înainte de vârsta legală

Organizația „Salvați Copiii” Ialia a derulat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că

aproximativ 336.000 de copii între 7-15 ani (6,8%) au muncit cel puțin o dată, iar în rândul adolescenților, 27,8% afirmă că au făcut o muncă ce a avut impact negativ asupra activității lor școlare și bunăstării lor.

Sondajul a fost prezentat la un eveniment organizat la Roma, în prezența, printre altele, a ministrului Muncii și Politicilor Sociale, Marina Elvira Calderone. „Pentru mulți băieți și fete din Italia, intrarea prea devreme în lumea muncii, înainte de vârsta permisă, afectează negativ creșterea și continuitatea educațională, alimentând fenomenul părăsirii timpurii a școlii”, a declarat Claudio Tesauro, președintele „Salvați Copiii”.

Vârsta legală de muncă în Italia este de 16 ani, după ce studiile obligatorii. „Aceștia sunt copii care riscă să rămână blocați în cercul vicios al sărăciei educaționale, cu repercusiuni grave asupra vârstei adulte”, a adăugat Tesauro.

Institutul Național de Statistică din Italia (ISTAT) confirmă că în 2021 aproape 13% dintre tinerii între 18-24 de ani au părăsit sistemul de educație și formare fără diplomă sau calificare. Media europeană este de 9,7%.

Potrivit raportului „În căutarea timpului pierdut”, în 2021, 23,1% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din Italia au fost în afara oricărei forme de muncă, educație sau formare. Numărul așa-numiților „Neet” din Italia este cel mai mare din Uniunea Europeană, mai mult decât dublu față de Franța și Germania.

Datele arată că există o corelație puternică între experiențele timpurii de muncă și implicarea în circuitul infracțional, potrivit EURACTIV. Aproximativ 40% dintre minorii și tinerii luați în îngrijire de către Serviciile de justiție pentru minori lucrau înainte de a împlini vârsta legală. Dintre aceștia, mai mult de unul din zece a început să lucreze la vârsta de 11 ani sau mai devreme, iar peste 60% s-au angajat în activități dăunătoare dezvoltării și bunăstării lor mentale și fizice. „Într-un sezon de criză economică și de creștere puternică a sărăciei în rândul copiilor, riscul este ca, în absența unei intervenții, situația să se înrăutățească și mai mult”, a declarat directorul programului Salvați Copiii Italia-UE, Raffaela Milano, care a cerut o organizare de abordare a fenomenului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *