◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Irlanda de Nord. Probleme specifice

Este o țară componentă a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și are capitala la Belfast. Țara este alcătuită din cea mai mare parte – partea de nord-est – a provinciei istorice irlandeze Ulster, pe insula Irlanda.

Irlanda de Nord a fost creată în 1921, când Irlanda a fost împărțită în Irlanda de Nord și Irlanda de Sud, printr-un act al Parlamentului britanic… Spre deosebire de Irlanda de Sud, care a devenit Irlanda în 1922, majoritatea populației Irlandei de Nord era unionistă sau loialistă și a dorit să rămână în Regatul Unit. Mulți dintre aceștia erau descendenți protestanți ai colonilor din Marea Britanie; totuși, o minoritate catolică semnificativă era naționalistă sau republicană, și voia o Irlandă unită, independentă față de regulile englezilor. Irlanda de Nord a fost locul unor conflicte dintre romano-catolici și protestanți, care s-au soldat cu multe victime în Timp (cca 3.000 de morți și 50.000 de răniți) (sursa: Irlanda de Nord – Wikipedia, site vizitat pe 29 noiembrie 2022).

 

Reducerea nivelului de alertă

Secretarul de stat britanic Brandon Lewis a anunțat pe 22 martie 2022 că nivelul de alertă teroristă în Irlanda de Nord a fost redus de la ”sever” la ”substanțial” – decizia a fost luată de MI5, Serviciul Britanic de Securitate Internă, independent de Guvernul britanic. Nivelul de alertă este analizat continuu, la baza deciziilor de modificare stând o întreagă serie de informaţii.

„Substanţial” înseamnă însă că un atac terorist rămâne probabil şi s-ar putea produce fără o nouă avertizare. „Este pentru prima dată din 2010 când, în Irlanda de Nord, a fost modificat nivelul de alertă, iar acest lucru arată progresul semnificativ pe care Irlanda de Nord l-a făcut şi continuă să îl facă spre o societate mai paşnică, mai prosperă şi mai sigură”, a subliniat Brandon Lewis. Secretarul de stat britanic a avertizat însă că nu este momentul să se „lase garda jos. Continuă să existe o minoritate care doreşte să facă rău, iar publicul trebuie să rămână vigilent şi să raporteze Poliţiei toate preocupările”. La rândul său, șeful Poliţiei nord-irlandeze, Simon Byrne, a salutat reducerea nivelului de alertă teroristă, insistând că acest lucru reflectă succesele poliţiei în ceea ce priveşte preîntâmpinarea unor atacuri.

 

Parohia Boho

De peste două secole, locuitorii din parohia Boho își transmit din generație în generație o credință neobișnuită (vezi site-ul https://incredibilia.ro/pamantul-vindecator-din-boho/, postat pe 2 iulie 2020): Oamenii care trăiesc în această zonă cred că pământul din curtea bisericii lor are puteri curative miraculoase și îl folosesc pentru a trata diverse afecțiuni. Obiceiul a luat naștere în 1815, când în curtea bisericii a fost înmormântat preotul James McGirr, care practica „vindecarea prin credință”. Potrivit unei legende locale, pe patul de moarte, McGirr ar fi declarat: „Lutul care mă acoperă va vindeca orice boală am putut eu vindeca atunci când am fost în viață”.

Având încredere în preotul lor, Oamenii erau convinși că mesajul lui era veridic: astfel, ori de câte ori se îmbolnăveau, enoriașii îngenuncheau lângă mormântul părintelui McGirr și luau o cantitate mică de pământ, pe care o puneau într-un săculeț de bumbac. Apoi, săculețul era așezat, peste noapte, sub perna suferindului. Până dimineață, relatează localnicii, simptomele se ameliorau: de-a lungul Timpului, sătenii au folosit solul de lângă mormântul părintelui McGirr pentru a trata diverse afecțiuni, precum durerile de dinți sau de gât. Odată ce pacientul se simțea mai bine, solul era returnat în cimitir, ca să nu atragă ghinion.

În timp ce majoritatea oamenilor de știință au catalogat-o drept legendă care nu merită atenție, microbiologul Gerry Quinn, care a copilărit în zonă, a decis să investigheze această credință: „Inițial, am fost surprins, deoarece aveam de-a face cu un leac tradițional, înconjurat de multe superstiții – totuși, m-am gândit că astfel de tradiții se bazează pe o anumită logică, altfel nu ar dăinui atât de mult Timp”, a declarat Quinn. În 2018, Quinn și colegii săi de la Facultatea de Medicină a Universității Swansea au colectat probe de sol din curtea Bisericii din Boho.

După ce au analizat solul în laborator, Oamenii de știință au descoperit că puterea curativă a solului nu ținea de lumea miracolelor, ci era opera unor organisme microscopice; Quinn a găsit în sol o tulpină de Streptomyces necunoscută anterior. Streptomyces este o bacterie folosită la crearea de antibiotice deoarece produce un amestec unic de substanțe chimice care inhibă sau ucid alte bacterii.

Savanții au descoperit că această tulpină ucide mai mulți agenți patogeni care au devenit rezistenți la antibioticele convenționale. Solul din Boho, unde a fost găsită această tulpină unică, s-a format la finalul Pleistocenului pe un strat de calcar, care i-a conferit o alcalinitate foarte ridicată; mediile alcaline sunt cunoscute drept surse bogate de antibiotice.

S-a dovedit că pământul din cimitirul lui Boho conținea nu mai puțin de opt tulpini diferite de Streptomyces, fiecare producând între 10 și 20 de antibiotice diferite. Pe măsură ce agenții patogeni devin rezistenți la medicamente, microbiologii își îndreaptă atenția către medii mai puțin explorate, precum deșerturile, izvoarele termale și mediile alcaline, în speranța de a descoperi soiuri de bacterii cu proprietăți antibiotice mai puternice. Din această perspectivă, descoperirea lui Quinn este cu atât mai importantă.

 

Protocolul pentru Irlanda de Nord

Este un acord comercial, negociat în Timpul discuțiilor pentru Brexit, care permite transportul mărfurilor peste granița terestră irlandeză fără a fi nevoie de controale https://cursdeguvernare.ro/acord-ue-marea-britaniei-pe-reforma-protocolului-pentru-irlanda-de-nord.html, postat pe 27 februaie 2023): înainte de Brexit, era ușor să fie transportate mărfuri peste această graniță, deoarece ambele părți respectau aceleași reguli UE. După ieșirea Regatului Unit din UE au fost necesare aranjamente comerciale speciale, deoarece Irlanda de Nord are o graniță terestră cu Republica Irlanda, care face parte din UE.

Granița terestră este o problemă sensibilă din cauza istoriei politice tulburi a Irlandei de Nord. Pentru a evita o nouă instabilitate, Regatul Unit și UE au convenit că protejarea acordului de pace din Irlanda de Nord – Acordul din Vinerea Mare – este o prioritate absolută. Protocolul este partea din acordul Brexit care stabilește regulile comerciale ale Irlandei de Nord și a menținut Irlanda de Nord – teritoriu britanic – în interiorul pieței unice de mărfuri a UE, care are reguli alimentare stricte și impune controale la frontieră atunci când anumite mărfuri – cum ar fi laptele și ouăle – sosesc din țări non-UE.

Noul acord menține granița terestră irlandeză deschisă, produsele din restul Regatului Unit pentru Irlanda de Nord urmează să fie scutite de controale, dar cele care sunt destinate exportului în UE prin Irlanda de Nord vor fi supuse verificărilor și controalelor. Negocierile UE – Marea Britanie privind Protocolul Irlandei de Nord au fost blocate pe perioada în care premier al Marii Britanii a fost Boris Johnson. Regatul Unit și UE au convenit de mult Timp că mărfurile britanice care ajung în Irlanda de Nord ar trebui să facă obiectul a mai puține verificări și controale decât produsele care vor fi mutate peste graniță, în Republica Irlanda. Acest lucru se poate face folosind conceptul de benzi „verzi” și „roșii”.

Mărfurile britanice care merg în Irlanda de Nord folosesc banda ”verde” la sosirea în porturile Irlandei de Nord, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie verificate și necesită documentație minimă. Mărfurile care urmează să meargă în Irlanda, direct sau prin Irlanda de Nord, folosesc banda roșie, ceea ce înseamnă că se confruntă cu procedee vamale și alte controale în porturile nord-irlandeze. Companiile britanice ar urma să fie înregistrate drept ”comercianți de încredere” pentru a putea folosi banda verde, deși condițiile de înregistrare în registrul comercianților de încredere nu sunt încă anunțate…

 

Sinn Fein câștigă alegerile parlamentare

Sinn Fein este fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) – organizaţie paramilitară, considerată încă de unii teroristă – formaţiune care militează pentru reunificarea provinciei Iralnda de Nord cu Republica Irlanda (https://cursdeguvernare.ro/istoric-sinn-fein-fosta-aripa-politica-a-ira-castiga-alegerile-din-irlanda-de-nord.html, postat pe 8 mai 2022). După ce Sinn Fein s-a clasat pe primul loc și în alegerile parlamentare din Republica Irlanda, pe 8 mai 2022 a obținut și cele mai multe mandate pentru Adunarea Legislativă de la Belfast (Irlanda de Nord). Victoria Sinn Fein a pus capăt unui secol de dominație a partidelor pro-britanice, susținute preponderent de populația protestantă din regiune.

Sinn Fein – catolic – a obţinut 29% din prima preferinţă a votanţilor (alegătorii plasează candidații în ordinea preferințelor). Pe locul 2 s-a clasat Partidul Democrat Unionist (DUP) – protestant, care a sprijinit rămânerea provinciei în Regatul Unit, iar pe locul al treilea s-a clasat Partidul Alianței (APNI) – non sectar. Rezultatele volului marchează o premieră, fiind pentru prima dată în Istoria de 100 de ani a provinciei când executivul va fi condus de un lider separatist, preşedinta Sinn Fein, Michelle O’Neill, care a declarat: „Ziua de astăzi reprezintă un moment de schimbare foarte important, este un moment definitoriu pentru politica noastră și pentru poporul nostru”, a declarat Michelle O’Neill. Partidul condus de O’Neill se opune ca Irlanda de Nord să facă parte din Regatul Unit și este în favoarea unei Irlande unite.

Actul Irlandei de Nord din 1998 – care a urmat semnării Acordului de Vinerea Mare – a decretat că Irlanda de Nord rămâne parte a Regatului Unit și „nu va înceta să fie așa fără acordul majorității populației Irlandei de Nord care votează într-un referendum”. Organizarea acestui referendum este însă la discreția guvernului britanic. Mai exact, documentul prevede că secretarul britanic al Irlandei de Nord este de acord să organizeze un referendum dacă ar părea probabil că majoritatea cetăţenilor şi-ar dori o Irlandă unită. Sondajele de opinie sugerează că nu este cazul încă – de exemplu, în aprilie 2022, doar o treime din electoratul Iralandei de Nord se declara de acord cu unificarea cu Republica Irlanda.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *