◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.05.2024

Oprobriu internațional după condamnarea deținătorului Premiului Nobel, Ales Bialiatski, în Belarus

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace și activistul pentru drepturile omului Ales Bialiatski a fost condamnat la 10 ani de închisoare de un tribunal din Belarus, țara sa natală, fiind găsit vinovat de finanțarea protestelor. Bialiatski, care a fost și un disident al erei sovietice, a fost unul dintre cei mai importanți dintre sutele de belaruși care au fost închiși în timpul unei represiuni împotriva lunilor de proteste antiguvernamentale care au izbucnit în vara lui 2020 și au continuat până în 2021. Viasna, organizația pe care a co-fondat-o, a avut un rol principal în furnizarea de asistență juridică și financiară celor întemnițați. Demonstrațiile în masă au avut loc după ce Lukașenko a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din 2020, un rezultat despre care opoziția și țările occidentale l-au declarat fraudulos.

Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a primit Premiul Nobel pentru munca sa de promovare a drepturilor omului și a democrației într-o țară pe care Alexander Lukașenko, un aliat ferm al Rusiei, o conduce cu o mână de fier de aproape 30 de ani. Bialiatski a negat acuzațiile împotriva sa, considerându-le motivate politic.

Liderul opoziției din Belarus în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a declarat că Bialiatski și alți trei activiști condamnați în același proces – dintre care unul a fost judecat în lipsă – au fost condamnați pe nedrept și au descris verdictul drept „îngrozitor”.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a numit procesul „o farsă”.

„Regimul de la Minsk luptă cu societatea civilă prin violență și închisoare. Aceasta este o rușine zilnică – la fel ca și sprijinul lui Lukașenko pentru războiul lui Putin din Ucraina”, a scris oficialul pe Twitter.

Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat, într-un briefing la Geneva, că organismul Națiunilor Unite a fost îngrijorat de „lipsa procesului echitabil și a accesului la o justiție independentă în Belarus”, notează EURACTIV. (redacția UZPR)

Foto: Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *